Polen går efter top-post i kabalen om EU

  Polens_statsminister_i_samtaler_med_Danmarks_Helle_Thorning-Schmidt_i_Bruxelles_3

  Polens statsminister Donald Tusk støtter Helle Thorning-Schmidt som ny præsident for EU, og forventer sikkert dansk støtte til Radek Sikorski som ny udenrigspolitisk chef for EU. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  BRUXELLES: Polen går efter posten som EU’s udenrigspolitiske chef, og polske medier peger på Helle Thorning-Schmidt som ny præsident for EU.


  Polens statsminister er i Bruxelles sammen med statsledere fra de øvrige 27 EU lande for at få kabalen om topposterne i EU til at gå op. Polen vil have, at posten som EU’s udenrigspolitiske chef går til landets udenrigsminister, Radek Sikorski, som afløser for Catherine Ashton.

  Og der er ingen tvivl i de polske medier om, hvem der skal være ny præsident for EU.

  Dansker som præsident

  De polske medier skriver, at danske Helle Thorning-Schmidt afløser EU-præsidenten Herman Van Rompuy (formand for Europarådet) til november, når også den nye udenrigspolitiske chef skal tiltræde i november.

  Erfaren polak

  Men ingen tvivl om, at Polens prioritet er at få den erfarne udenrigsminister, Radek Sikorski valgt som udenrigspolitisk chef. En talskvinde for den polske regering siger at statsminister Donald Tusk har talt med flere statsledere i løbet af ugen, blandt andet med Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Francois Hollande.

  – Det er vigtigt at tage hensyn til, at der nye EU-lande, har en anden historie og erfaring end de gamle, og det er vigtigt, at deres stemme er klar og kan høres i hele Europa, siger medlem af regeringspartiet Malgorzata Kidawa-Blonska til det polske nyhedsbureau PAP.

  Kandidaterne

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski imponerede mange i EU under krisen med Rusland om Ukraine, hvor han vandt Europas og USA’s respekt i hans håndtering.

  Den polske udenrigsminister har dog fået et par ridser i lakken, efter at hemmelige aflytninger afslørede hans mening om USA, hvor han i en samtale sagde at det polsk-amerikanske samarbejde er værdiløst.

  Italiens bud

  Den italienske udenrigsminister Federica Mogherini er også kandidat til den udenrigspolitiske toppost, men det er Polen og de øvrige nye EU-lande i mod, da ministeren er uerfaren, og da Italien blokkere for yderligere sanktioner mod Rusland.

  Kompromis?

  Bulgariens nuværende EU-kommissær Kristalina Georgieva skønnes at være kompromis-kandidaten, hvis ikke det bliver Italiens eller Polens udenrigsminister.

  Der ventes at falde en afgørelse sidst på dagen.