Polen glæder sig over indholdet af EUs klimapakke

  Kaczynski

  Polens præsident Lech Kaczynski i samtaler med sin kollega Valdas Adamkas.


  Polens præsident Lech Kaczynski(til højre) i samtale med sin kollega, Valdas Adamkas
  Premierminister Donald Tusk og præsident Lech Kaczynski er ovenud tilfredse med resultatet af EUs topmøde. Polen får lov at vente med at betale fuldt for CO2 udledning.


  Polens premierminister Donald Tusk og præsident Lech Kaczynski fik, hvad de kom efter på EUs topmøde om energi og klima.

  De to stod på topmødet sammen i en sjælden enighed for at skaffe Polen den bedst mulige aftale.

  – Dårlig regulering ville have blevet en katastrofe for Polen energisektor og for polakkerne, sagde Donald Tusk,

  De 27 EU lande vedtog en klimapakke, hvor landene forpligter sig til samlet at nedbringe udledningen af CO2 med 20 procent inden 2020.

  Samtidig skal vedvarende energi stå for 20 procent af den samlede energiproduktion.

  CO2 udledning skal koste

  Aftalen bygger på et system, hvor industri og kraftværker som udgangspunkt skal købe kvoter for at få lov at udlede CO2.

  Der er dog en række undtagelser. Polen og andre af de nye, østeuropæiske EU lande får ifølge aftalen lempeligere vilkår end de øvrige lande.

  I perioden 2012 til 2019 skal de polske kraftværker kun betale for 30 procent af udledningen. I 2019 ryger betalingen op på 80 procent, og i 2020 skal kraftværkerne købe kvoter til at dække hele udledningen.

  Støtte til omlægning

  EUs statsledere besluttede, at en del af indtægterne fra salget af kvoter skal gå til at støtte lande som Polen i at omstille deres forurenende kulkraftværker og industri til grønnere teknologi.

  – Det er ikke sådan, at Poeln får et vognlæs med penge. Vi får bare chance for at gennemføre en modernisering, sagde premierminister Donald Tusk. Han understregede, at omstillingen af den polske energisektor og industri er begyndt.