Polen håber ny præsident står fast på at bygge missilskjold

  obama

  Polen satser på at bevare det tætte forhold til USA – også når præsidenten fra på tirsdag hedder Barack Obama. Foto: PNB.


  Den polske udenrigsminister, Radek Sikorski, håber at byggeriet af det nye missilskjold i Polen ikke stoppes af Barack Obama.


  Polens regering håber, at den kommende amerikanske præsident, Barack Obama, vil stå fast på planen om at installere dele af et missilskjold på polsk jord.

  Udenrigsminister Radek Sikorski gav udtryk for de polske forhåbninger, da de to lande fejrede 90 årsdagen for oprettelsen af diplomatiske forbindelser.

  – Jeg håber, at den nye administration ud fra sikkerhedsmæssige overvejelser, vil fortsætte installationen af missilskjoldet, sagde Sikorski ifølge Polsk Radio.

  Aftale fra august

  Polen accepterede i august sidste år at blive hjemsted for en base med affyringsramper til missiler. Basen skal være en del af missilskjoldet, som ifølge amerikanerne skal beskytte dem og deres allierede mod angreb fra såkaldte slyngelsstater.

  Barack Obama bliver indsat som ny USA-præsident på tirsdag. Han har tidligere udtalt, at han vil have bevis for, at missilskjoldet fungerer, før det bliver opbygget.

  Stærk forankret i NATO

  I anledning af det amerikanske præsidentskifte har den engelske avis Financial Times også set på forholdet mellem USA og Polen.

  Avisen fremhæver i den forbindelse missilskjoldet og noterer, at aftalen om den polske del af det ikke helt tilfældigt blev underskrevet i august under krisen mellem Rusland og Georgien.

  – Ideen var at vise Rusland, at Polen er stærkt forankret i den vestlige forsvarsalliance, siger Eugeniusz Smolar, der leder tænketanken Center for Internationale Relationer, til Financial Times.