Polen har fået den endelige rapport om Smolensk-ulykken

Afsløring_af_mindeplade_for_Smolensk_katastrofens_ofre

Polens præsident Bronislaw Komorowski afslørede i går en mindeplade for ofrene for Smolensk tragedien den 10. april i år, hvor 96 højtstående polakker omkom. Foto: Præsidentens pressekontor.


WARSZAWA: Rusland afleverede i går den endelig rapport om hvad der skete, da præsident Lech Kaczynskis fly styrtede ned ved Smolensk den 10. april.


Polen modtog i går det første udkast til den endelige rapport fra den russiske undersøgelses-enhed MAK, om årsagen til at præsident Lech Kaczynskis fly styrtede ned ved Smolensk i april, hvor præsidenten, hans hustru og 94 andre højtstående polakker omkom.

Rapporten indeholder konklusioner om mulige årsager, eller årsagen, til den tragiske ulykke.

Hemmelig rapport

Rapporten er fortsat hemmelig, da Polen nu skal kommenterer indholdet indenfor 60 dage, og mange forhold skal forinden undersøges, afklares og oversættes. Hele materialet fra de russiske efterforskere i Smolensk er på russisk.

Oberst Klich, der er ansvarlig for opklaringsarbejdet på polsk side, har dog overfor det polske nyhedsbureau PAP sagt, at rapporten indeholder alle registrerede oplysninger, både ombord på præsidentens Tupolev-154 fly, og fra den militære lufthavn i Smolensk, hvor præsidentflyet efter planen skulle have landet.

Sort boks i november

Resultaterne af analyserne af indholdet i sorte bokse ventes først til Polen den 22. november.

Alle andre relevante oplysninger om vejr, vind og andre forhold i landingsområdet, oplysninger fra obduktionerne af ofrene og en beskrivelse af beredskabet og besætningens kvalifikationer, er alt sammen med i rapporten.

Januar eller februar

Hele rapporten fra Smolensk ventes at blive offentliggjort i januar eller februar, oplyser oberst Edmund Klich.

Polske undersøgelser

De polske efterforskere har afhørt 460 vidner, mens de russiske stadig mangler at afhøre 90 vidner om ulykken.