Polen har fået ny præsident

  Andrzej_Duda_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda, blev i dag taget i ed som Polens sjette præsident efter 1989. Her sammen med sin kone Agata i Sejmen ved edsaflæggelsen. Foto: Præsidentens kontor.


  WARSZAWA: I formiddag blev Andrzej Duda taget i ed som ny præsident, og som Polens sjette efter kommunismens kollaps i 1989.


  Klokken 10.00 i formiddag mødte Andrzej Duda op i parlamentet, hvor han afgav ed som Polens sjette præsident siden Polen genvandt sin frihed og dannede den 3. republik i 1989.

  Holde valgløfter

  I en tale til parlamentet sagde præsident Duda, at han vil leve op til sine valgløfter. Det er blandt andet skattelettelser til de svageste og en sænkning af pensionsalderen, som den nuværende regering og afgående præsident netop har sat op.

  Håber på samarbejde

  Præsident Duda sagde også, at han ser frem til et konstruktivt samarbejde med regeringen, Sejmen og Senatet.

  Ingen revolution

  I sin tale i Sejmen sagde Duda blandt andet om udenrigspolitikken, at han ikke vil stå i spidsen for en revolution på området, men at han vil kræve korrektioner og flere aktiviteter. Korrektionerne er vores mål og vores ambitioner, og det vil vi fortælle vore internationale partnere, sagde Duda ved tiltrædelsen.

  NATO og EU

  Duda fremhævede, at der siden kommunismens fald var indtruffet to store succeser for Polen. Medlemskabet af NATO og EU.

  Europa og Polen

  – Takket være de to begivenheder, har Polen flyttet sig – ikke kun symbolsk, men også geopolitisk – fra øst til vest, sagde Duda. Men den europæiske samhørighed skal indrettes, så de polske hensyn også tages i betragtning, sagde præsident Duda i sin første tale i det polske parlament.

  Kræver NATO garantier

  – Vi må også gøre det klart, at vi har brug for flere garantier fra NATO. Ikke kun for Polen, men for hele Central- og Østeuropa i den nuværende meget vanskelige geopolitiske situation.

  – Vi har brug for en større tilstedeværelse af NATO enheder i denne del af Europa, og i vort land, sagde Duda til det polske parlament.

  Polakker i udlandet

  Duda sagde også, at han vil styrke kontakten med de unge polakker i udlandet, for blandt andet at skabe muligheder for, at de en dag vil vende tilbage til Polen.

  Væbnede styrker

  Efter edsaflæggelsen i parlamentet, fortsatte Duda til en ceremoni ved den Ukendte Soldats Grav i Warszawa. Her fik præsident Andrzej Duda overdraget ansvaret som øverstbefalende for de væbnede polske styrker.

  Parlaments valg

  Der er parlamentsvalg i oktober i Polen, og oppositionspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) fører foran den siddende regering i meningsmålingerne. Duda blev også opstillet af PiS, og hvis meningsmålinger i Polen holder stik, bliver der tale om et omfattende systemskifte i Polen i efteråret.