Polen har slet ikke travlt med at indføre euroen

  Mateusz_Szczurek_vicestatsminister_finansminister_polen_polennu

  Polens finansminister og vicestatsminister Mateusz Szczurek mødtes med skandinaviske og polske topfolk fra erhvervslivet i Warszawa. polennu.dk var med. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens finansminister og vicestatsminister Mateusz Szczurek siger, at Polen ikke vil træde ind i euroen før det bliver mere sikkert og fleksibelt.


  På et møde med skandinaviske og polske erhvervs topfolk, som polennu.dk havde eksklusiv adgang til, sagde den polske finansminister, Mateusz Szczurek, at Polen på sigt gerne vil indføre euroen, men at det ikke bliver foreløbigt.

  Når det er til gavn

  – Når det kan være en hjælp for os, og når det er sikkert for vores økonomi, så vil vi gerne tage del i euro-land, sagde den polske statsminister.

  – Men det kræver også et mere fleksibelt system, før vi er med, sagde Mateusz Szczurek i Warszawa.

  Økonomisk vækst

  Polens vicestatsminister udtrykte også glæde over, at han sidste år modtog et land med en bedre økonomi, end det blev skønnet ved hans overtagelse af ministeriet sidste år.

  Den polske finansminister Mateusz Szczurek sagde også, at han er optimistisk med hensyn til fremtiden, på grundlag af tallene for væksten i BNP i første kvartal.

  Ny opjustering

  – Tallene er bedre end vi forventede, og det giver anledning til ny opjustering, sagde den polske finansminister til polennu.dk. Ministeren skønner, at væksten i år bliver på mindst 3,5 procent – og det er en opjustering på 0,2 procent i forhold til tidligere.

  Udlignet effekt af krise

  Finansminister sagde også, at krisen i Ukraine, og konflikten med Rusland, der har indført importforbud mod polsk svinekød, skønnes at have skåret 0,4 procent af den forventede vækst. Men tabet er udlignet efter øget eksport til EU-lande, sagde ministeren.

  Lettere kontrol

  De skandinavisk-polsk topchefer havde tidligere klaget over de polske kontrolmyndigheder. Til det sagde Polens finansminister.

  – Vi er godt klar over, at når vi har krævet mere kontrol, så har myndighederne slået hårdt ned, og haft den opfattelse, at ethvert kontrolbesøg skal udløse en fangst.

  – Vi forsøger at gøre kontrollen nemmere, og forklare vores folk, at der ikke skal findes noget – men at indsatsen i lige så høj grad af præventiv art, sagde den polske finansminister og vicestatsminister i Polen, Mateusz Szczurek.