Polen har valgt placering til første atomkraftværk

  Polens første atomkraftværk skal ligge i den lille by Zarnowiec , ud til Østersøen og cirka 60 km fra Gdansk. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Byen Zarnowiec i det nordvestlige Polen, bliver hjemsted for landets første atomkraftværk. Byen har cirka 900 indbyggere.


  Den lille by Zarnowiec har fået æren af at være værtsby for Polens første atomkraftværk. Byen ligger cirka 60 km nordvest for Gdansk.

  Valgt blandt 28 steder

  – Zarnowiec er udvalgt blandt 28 byer, og vi anser stedet for at være den bedste placering til et atomkraftværk, foran Warta-Klempicz og Kopan, der stadig har en chance for at få det andet atomkraftværk i Polen, sagde viceøkonomiminister og regeringens særlige rådgiver i atomenergi, Hanna Trojanowska på en pressekonference igår.

  Ved vandet

  De tre byer ligger alle i den nordlige del af Polen. Zarnowiec og Kopan ligger ved kysten, hvilket er vigtigt, fordi et atomkraftværk har brug for vand for at køle sine reaktorer ned.

  – Zarowiec ligger tæt på en sø, og der er også en mulighed for at bygge en kanal, der så kan forsyne anlægget med havvand, sagde Trojanowska.

  Strøm i 2021

  Zarnowiec var tidligere udpeget som hjemsted for det første polske atomkraftværk i 1990, men blev stoppet på grund af protester fra den lokale befolkning og økonomi.

  Regeringen forventer at den første CO-2 neutrale el bliver produceret i Polen i 2021.