Polen holder miniferie

  sol_strand_polen_gdansk_sopot_polennu

  Sommeren er endelig kommet til Polen. I dag med temperaturer på over 20 grader. Her er det fra strandene ved Sopot i Gdansk. Foto: Peter Malberg, polennu.dk.


  GDANSK: Tre vigtige dage i Polen sender polakkerne på miniferie.


  Polakkerne holder miniferie.

  Søndag var det helligdag i Polen. I dag er det polsk flagdag, og tirsdag er det Grundlovsdag i Polen. Den traditionelle Maj-ferie er i gang.

  Ind og ud med 1. maj

  Siden 1950, under kommunisttiden, har 1. maj været helligdag og fridag i Polen. Dagen har dog ikke siden kommunismen haft nogen særlig betydning i Polen, da den sammenkædes med det kommunistiske Moskva-styrede regime frem til 1989. Dagen markeres dog fortsat af de polske fagforeninger.

  Vigtigste dag

  3. maj – tirsdag – er Polens vigtigste nationale mærkedag, da den polske grundlov blev under skrevet på den dag i 1791. Forud var gået flere års debat, diskussioner og dramatiske forhandlinger i Sejmen. 3. maj blev genindført da Polen atter blev en fri nation efter Første Verdenskrig i 1918.

  Forbød nationaldag

  Efter Anden Verdenskrig, forbød Moskva polakkerne at fejre denne vigtige nationale dag. I 1951 blev dagen officielt afskaffet. Da kommunismen brød sammen blev den polske nationaldag officiel igen, og er blevet fejret igen hvert år siden 1990. I 2007 blev grundlovsdagen officiel helligdag, og dermed fridag i Polen.

  Første grundlov i Europa

  Det var Europas første nedskrevne grundlov, og nummer to i verden efter USA (1789). Forfatningen ændrede det politiske system i Polen og førte til oprettelsen af et moderne land med demokrati og frie borgerrettigheder.