Polen ikke længere et land med frie medier

  frie_medier_polen_polennu

  Polen er det land i verden der har opnået den største nedgang i vurderingen af pressefriheden og de frie mediers vilkår. Nedgangen har været så stor, at Polen nu ikke længere er i kategorien over lande med frie medier. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.


  WASHINGTON: Polen er styrtdykket i den årlige måling over landes pressefrihed, og er nu i kategori med Tyrkiet, Ukraine og Ungarn.


  Polen står for den absolut største nedgradering i den årlige måling over al verden landes pressefrihed, som udgives af det anerkendte Freedom House i USA. Polen status som et land med frie medier, er nu ændret til et land med delvist frie medier.

  Ude af klubben

  Dermed er Polen ude af det fine selskab som tæller blandt andet Tyskland, Danmark, Norge, Sverige, Letland, Estland og Litauen til en mindre fornem kategori sammen med lande som Tyrkiet, Ukraine og Italien.

  De demokratiske lande i verden hvor pressefriheden er gået mest tilbage er efter Polen: Tyrkiet, Burundi, Ungarn, Bolivia, Serbien og Den Demokratiske Republik Congo.

  Regeringens intolerance

  I rapporten beskrives det, hvorfor Polen har mistet sin status som et demokratisk land med frie medier, til en kategori som polakkerne ikke har været siden tiden under kommunismen. I begrundelsen hedder det blandt andet: Polens status er faldet på grund af regeringens intolerance overfor uafhængige og kritiske medier, og på grund af regeringens overdrevne kontrol over de statsejede medier. Rapporten langer også ud efter den polske regerings restriktioner over den polske historie og identitet, der har ført til øget selvcensur og polarisering. F.eks. fjernes Lech Walesa fra historiebøgerne i skolen fra september.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Journalistformand: Der er brug for stærke reaktioner fra EU

  Flere kritikpunkter

  Konkret underbygges nedgraderingen af Polen med en ny medielov, der giver regeringen kontrol over landets statsejede medier. I andre demokratiske lande er det et uafhængigt organ der har kontrollen over medierne. I april var 140 medarbejder fratrådt eller direkte fyret fra de stats kontrollerede medier. I december forsøgte regeringen at begrænse mediers adgang til parlamentet, men opgav efter voldsomme protester. Offentlige kontorer har opsagt abonnement og annoncetegning ved regerings kritiske medier efter ordrer fra regeringen. Penge kanaliseres i stedet videre til regeringsvenlige medier, hedder det i Freedom House rapporten.

  LÆS MERE
  Eksternt link: Polen pressefrihed 2017

  Verdens bedste land for pressefrihed er Norge efterfulgt af Holland og Sverige.

  SE RAPPORT
  Eksternt link: Pressefrihed 2017