Polen indfører svinepest-zone på ti kilometer


  WARSZAWA: Polen har indført en 10 kilometer stor sikkerhedszone fra det sted, hvor der blev fundet svinepest. Men også andre områder i Polen rammes af restriktioner.


  De polske myndigheder har nu indført en beskyttelseszone 10 km rundt om fundet af afrikansk svinepest hos vildsvin tæt på grænsen til Hviderusland, skriver Landbrugsavisen onsdag. Og alle svin indenfor zonen vil blive mærket. I zonen ligger der ifølge en indberetning fra den danske ambassade i Warszawa gårde med en samlet bestand på 398 svin.

  Flere forbud

  Udover den skærprede indsats mod svinepesten i 10 km-zonen, så indfører Polen også en række restriktioner i regionerne Mazovia, Podlasie og Lublin. Her skal svineproducenter bl.a. holde svin indendørs, overholde forbud mod dyrskuer og lign., overholde strengere regler om desinfektion i forbindelse med ind- og udgang fra svine-stalde og bruge sundhedscertifikater, når svin skal flyttes fra bedrifterne.

  EU problem

  Dermed skaber et udbrud blandt i nærheden af meget få landbrugsdyr store problemer for den samlede millionbestand i Europa. I ugevis har Rusland nemlig afvist at importere levende svin og svinekød fra alle EU-lande efter fund af afrikansk svinepest i Litauen og senest i går i Polen. For især Danmark, Tyskland og Polen, er situationen kritisk på grund af den manglende eksport til Rusland, skriver Landsbrugsavisen.

  Priser under pres

  Importforbuddet betyder, at priserne på svinekød og levende svin er stærkt under pres. Derfor gik den polske landbrugsminister også markant ud og informerede om, hvad der nu bliver gjort fra polsk side.

  Nye tests

  I selve 10 km zonen er det nu forbudt for de 117 gårde at modtage eller sende dyr fra bedrifterne.
  Alle dyr er blevet klinisk undersøgt og udtaget prøver, som nu skal sendes videre til laboratorietest. Derfor er det også stadig ubekendt om udbruddet hos vildsvin har spredt sig til selve svineberifterne.

  Fem døde vildsvin

  Udbruddet blev opdaget af en svineproducent, som fandt fem døde vildsvin i naturen. Ifølge myndighederne vil dyr på denne gård i dag blive aflivet under officiel kontrol, skriver Landsbrugsavisen.