Polen indkalder ambassadør efter falske nyheder

Spionage
Spionage skal kunne straffes med fængsel i op til 25 år – og på ubestemt tid, hvis det er for andre landes efterretningstjenester man arbejder. Arkivfoto.

WARSZAWA: Et russisk pressebureaus påstand om, at Polen skulle have forbudt Rusland at overflyve landet med corona-nødhjælp til Italien, får nu polakkerne til at indkalde den russiske ambassadør. Russerne har optrappet informationskrigen mod Polen, siger en talsmand for den polske sikkerhedstjeneste.


Torsdag indkaldte Polens udenrigsministerium den russiske ambassadør i Warszawa til samtale, for at protestere imod en ”absurd” russisk påstand om, at Warszawa skulle have nægtet russiske fly med nødhjælp til det corona-ramte Italien, at flyve gennem polsk luftrum. For det passer ikke, oplyser Polens udenrigsministerium.

Rusland vil destabilisere

Stanisław Zaryn, der er talsmand for chefen for Polens sikkerhedstjeneste siger i et interview med wpolityce.pl, at Rusland forsøger at destabilisere andre lande, mens de samtidig forsøger at styrke deres egen internationale profil gennem corona-krisen. Polen er også blevet angrebet for at destabilisere Europa, efter at polakkerne tidligere på måneden lukkede grænser for ikke-beboere midt i spredningen af ​​coronavirus, siger Zaryn. Han siger også, at Polen i mange år har været målet for russiske løgne og propaganda.

– Kreml har i de senere år ført en hybrid krig med forskellige typer instrumenter, ikke mindst når det gælder spredning af informationer, siger Zaryn.

Spionchef: Rusland vil ud af sanktioner med corona

Zaryn siger også, at Rusland vil forsøge at bruge corona-krisen til, at komme ud af den internationale isolation ved at narre Vesten til at ophæve de økonomiske sanktioner. Russerne vil argumentere for at de kan hjælpe verden med meget mere corona-nødhjælp, hvis ikke det var for de sanktioner der er rettet mod Rusland. EU, USA og andre lande har gennemført sanktioner overfor Rusland, efter at russerne annekterede Krim i 2014.

– Lige nu, midt i corona-krisen, ser vi en stærk intensivering af de russiske aktiviteter, siger Żaryn fra Polens sikkerhedstjeneste.