Polen kan vente dagbøder på to millioner euro

EU-domstolen
EU-Domstolen fastholder at Polen skal nedlægge det særlige disciplinære kammer for højesteretsdommere. Det sker selv om Polen har foretaget ændringer, men det er ikke nok fastslår EU domstolen mandag. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: I et udkast til en midlertidig dom mod Polens regering, fremgår det at EU-domstolen vil give rekordhøje bøder på mindst to millioner euro om dagen. Det er tyve gange mere end sidst polakkerne blev idømt dagbøder.


I et udkast til en dom fra EU-domstolen, som det polske dagblad Rzeczpospolita har fået fingrene i, står polakkerne til at blive idømt dagbøder på 2 millioner euro, indtil reformerne om domstolene er trukket tilbage. Det er tyve gange mere end sidst, da Kaczynski-regeringen fældede træer i en naturbeskyttet urskov i det østlige Polen.
Polens regering har modtaget udkastet til den nye dom, og har nu indtil den 13. februar til at komme med indsigelser, oplyser Polens repræsentant ved domstolen i Luxembourg, Waldemar Gontarski. EU-domstolen behøver dog ikke at afvente den polske reaktion, før dagbøder kan opkræves. Den polske regering raser over at notatet er blevet lækket til det polske dagblad.

Mindst to millioner

I udkastet står der: Hvis Polen findes skyldig i overtrædelsen, pålægger Domstolen Republikken Polen at betale en bøde på mindst 2.000.000 EUR pr. dag, startende fra datoen for forkyndelsen til Republikken Polen, i sag nummer C-791/19.