Polen køber mere og mere kul fra Rusland

strejker_i_polske_kulminer_mod_lukning_polen_polennu

Lukning af polske miner har fået arbejdere til at protesterer. Nu viser nye tal, at Polen har lukket miner og i stedet købt kul af Rusland, som den polske regering hævder at vil gøre sig uafhængig af. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polen har næsten fordoblet importen af kul fra Rusland. Det viser en ny opgørelse for de første ni måneder af sidste år.


Polens regering vil gøre sig uafhængig af gas, olie og kul fra Rusland. Uafhængigheden af russisk gas, skal løses med den nye norsk-dansk-polske rørledning Baltic Pipe. Men når det gælder kul, trækker Polen selv i den modsatte retning.

Lukker polske miner

En ny opgørelse viser nemlig, at den polske ledelse selv har øget importen af kul fra Rusland markant – siden den kom til magten i 2015. Det sker samtidig med, at regeringen har lukket flere polske miner på grund af store underskud i de statsejede mineselskaber.

9,3 millioner russisk kul

Polen importerede i alt 11,8 millioner tons kul i de første ni måneder af sidste år, og det er næsten en fordobling i forhold til 2017. Af dem var 9,3 millioner tons fra Rusland, mens det året før i samme periode blev til 5,2 millioner tons russisk kul.

Mindre polsk kul

Polens egen produktion af kul faldt fra 71 millioner tons i 2016, til 66 millioner tons sidste år.

Polakkerne lider under stor luftforurening, som anvendelsen af kul er med til at forværre. 33 af Europas 50 mest forurenede byer er polske.