Polen kræver alle politiske fanger i Hviderusland løsladt

politisk_fange_løsladt_i_Hviderusland

Andrei Sannikov blev modtaget af tilhængere og medier, da han vendte tilbage til Hvideruslands hovedstad Minsk. Foto: svoboda.org


MINSK: Hviderusland har løsladt den tidligere præsidentkandidat Andrei Sannikov. Polen kræver, at nabolandet sætter alle politiske fanger fri.


Den polske regering glæder sig over, at styret i Hviderusland i weekenden løslod den tidligere præsidentkandidat Andrei Sannikov.

Men udenrigsministeriet understreger samtidig, at det ikke er nok, at styret i nabolandet sætter en enkelt af sine fængslede mdostandere på fri fod.

“Udenrigsministeriet gentager sit krav om øjeblikkelig løsladelse af alle de tilbageværende politiske fanger i Hviderusland,” skriver en talsmand for udenrigsministeriet.

Modkandidat til præsidenten

Den løsladte fange, Andrei Sannikov, stillede ved valget i december 2010 op mod Hvideruslands siddende præsident, Alexander Lukashenko.

Lukashenko blev erklæret som vinder af valget, men både oppositionen og uafhængige observartører mente, at kun omfattende valgsvindel sikrede hans sejr.

Endnu en fange løsladt

Alexander Lukashenko, som ofte bliver betegnet som Europas sidste diktator, reagerede ved at smide modkandidaterne og andre modstandere af regimet i fængsel.

Andrei Sannikov blev dømt til fem års fængsel, men er altså nu blevet løsladt.

Styret i Hviderusland har også frigivet en anden fremtrædende politisk fange, Zmitser Bandarenka.

EU diskuterer sanktioner

EU skal senere på måneden diskutere, om snaktionerne mod Hviderusland skal skærpes.

Polen støtter oppositionen i Hviderusland og er en af de kraftigste fortalere for, at EU reagerer på styres overgreb.