Polen markerer tyve års medlemskab af NATO

polen_soldater_jule_mad_forsvar

Tirsdag er det tyve år siden, at Polen blev medlem af NATO. Siden har polakkerne deltaget flittigt i internationale missioner, ligesom Polen lever op til aftalerne om bidragenes størrelse til NATO. Arkivfoto.


KØBENHAVN: I dag er det 20 år siden, at Polen blev optaget som fuldgyldigt medlem af NATO. Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen taler ved fejringen i Danmark.


I weekenden var tyve polske militære enheder samlet til parader øst for Warszawa, og i dag markeres 20 års dagen for Polens optagelse i NATO over hele verden. Danmark er ingen undtagelse.
Den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen besøger den polske ambassade tirsdag formiddag, hvor ambassadøren er vært for en forsvarskonference om Polens tyve år i NATO-alliancen. Den nationalistiske polske regering har valgt at holde fejringen af dagen i Tjekkiet.

”Base” i Szczecin

Danmark, Polen og Tyskland oprettede lige efter Polens optagelse, et korpshovedkvarter i Szczecin, som siden er blevet en del af NATO’s styrkestruktur. Oprindeligt var hensigten med hovedkvarteret at integrere Polen som nyt medlem af NATO, men siden hen har det udviklet sig til at være et regionalt korpshovedkvarter på et højt beredskabs niveau. Hovedkvarteret er udset til at spille en central rolle for NATO’s tilstedeværelse i Østersø-regionen i såvel fredstid, under kriser og i tilfælde af krig. Enhedens navn er Multinational Corps Headquarters North East (HQ MNC NE).

Polen og USA

– Polen spiller en nøglerolle i NATOs struktur, sagde generalsekretær Jens Stoltenberg, da han fornyelig besøgte den polske hovedstad. Og Polen er da også en højt værdsat partner i NATO, hvor landet har deltaget i mange internationale missionen. Polen giver også de aftalte 2 procent af bruttonationalproduktet til forsvaret, og har besluttet at hæve det yderligere til 2,5 procent.

Men siden den nuværende regering kom til magten i 2015, har forholdet mellem Polen og NATO været uformelt anstrengt. Ikke mindst på grund af polakkernes enegang med USA, om at bygge et Fort Trump i det østlige Polen. Polakkerne er parat til at betale amerikaneren 2,5 milliarder dollars, for at gøre det.

Generaler stoppet

Men det er ikke kun sagen om baser der bekymrer partnerne i NATO. Cirka halvdelen af de generaler der var i Polen for fire år siden, har siden forladt forsvaret. Nogle er blevet fyret, andre er rejst i protest over de politiske ambitioner hos den nye polske ledelse.

Polen er også blevet kritiseret for at oprette mange lokale militære enheder, der ikke er underlagt Polens forsvar.

En tidligere amerikansk NATO-general, har direkte og offentligt taget afstand fra den polske ledelse, for måden den håndtere forsvaret på efter magtovertagelsen i 2015. I januar sidste år, blev den daværende forsvarsminister udskiftet.

Det er i dag også tyve år siden, at Tjekkiet og Ungarn blev medlem af NATO.