Polen: Medvedev har ikke holdt ord om Smolensk

Den_russiske_præsident,_Dmitrij_Medvedev

Polens udenrigsminister retter en usædvanlig hård kritik af den russiske præsident Medvedev endnu ikke har levet op til løfterne efter Smolensk-ulykken i 2010. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens udenrigsminister retter et skarpt angreb på Ruslands præsident, fordi løfterne efter Smolensk-ulykken i 2010 ikke er indfriet.


Den polske udenrigsminister Radek Sikorski udtaler, at Ruslands præsident Medvedev har ødelagt sit ry i Polen, fordi han ikke har levet op til løfterne efter Smolensk katastrofen i 2010.

Sikorski er citeret i denne uges udgave af det katolske magasin Goss Niedzielny.

Fly stadig i Rusland

Anklagen kommer med henvisning til, at den russiske præsident endnu ikke har holdt sit løfte, om at tilbagelevere flyvraget fra ulykken i Smolensk 10. april 2010 til Polen. Ulykken kostede 96 mennesker livet, deriblandt præsident Lech Kaczynski og hans hustru.

– Det er skadeligt for hans image i Polen, siger Sikorski, i hans hidtil stærkeste angreb på den russiske præsident, siden Smolensk ulykken.

– Jeg kan ikke forstå, hvorfor ting som dette stadig finder sted. Efter min mening, kunne Rusland have påtaget sit et delvist ansvar for tragedien. Det ville have styrket hans troværdighed i Polen og i hele verden.

Krav fra familier

Det er familierne til de efterladte efter ulykken ved Smolensk, der har bedt den polske udenrigsminister om hjælp til at få vraget til Polen, så det kan undersøges om vraget rummer flere oplysninger om hvad der skete om morgenen den 10. april 2010 over Smolensk.

Indrøm fejl

– Et stort land kan godt indrømme sine fejltagelser. Derfor er jeg overrasket over, at Rusland ikke har lært det, siger udenrigsminister Sikorski til Gośc Niedzielny , der er Polens mest solgte aktuelle ugentlige magasin.

Stor samhandel

Sikorski understreget samtidig, at Smolensk katastrofen ikke må påvirke det gode polsk-russiske forhold.

– Vi har i øjeblikket en historisk høj samhandel med Rusland. Vi har underskrevet aftaler om grænse-zoner, om rejser, og vi har åbnet et vindue til Europa for millioner af russere fra Kaliningrad.

Mangler også dokumenter

Sikorski efterlyser ikke bare flyvraget fra Smolensk, men også dokumenter fra Katyn-mordene i 1940, som den russiske præsident også har lovet at udlevere til Polen.