Polen og Danmark har stadig problemer med euroen

Donald_Tusk_og_Anders_Fogh_Rasmussen_april_2008

Premierminister Donald Tusk og statsminister Anders Fogh Rasmussen har begge problemer med at vinde tilslutning hjemme til euroen.


Premierminister Donald Tusk og lederen af oppositionspartiet (PIS) Jaroslaw Kaczynksi holdt et to timer langt møde mandag. Det var deres første formelle drøftelser i næsten et år.


De to mænd kunne ikke nå til enighed om Polens strategi for at tiltræde den europæiske fælles valuta, euroen. Kaczynski sagde at uden samtykke fra PIS, kan euroen ikke indføres’

Vedtagelse af den fælleseuropæiske mønt vil kræve en ændring af forfatningen, og det kan ikke ske uden at 2/3 af parlamentet – Sejmen – støtter det eller at det vedtages ved en folkeafstemning.

Fra 2012

Oppositionen er imod en hurtig overgang til euroen, mens regeringen gerne ser at Polen indfører euroen allerede fra 1. januar 2012. Regeringsleder Donald Tusk sagde efter mødet:
– Vi har forskellige synspunkter, især når det gælder Polens indtræden i euro-zonen. Men for første gang i lang tid havde jeg indtryk af, at der er samarbejdsvilje hos oppositionen. De to politikere drøftede også den globale finanskrise og var enige om, at Polen finansielle sektor er sund.

Danmark sagde nej i 2000

Danskerne sagde ved en folkeafstemning i 2000 nej til at indfører euroen. Den danske regering ønsker en ny folkeafstemning, men afventer andre afklaringer om bl.a. Lissabon-aftalen før danskerne igen kan komme til stemmeurnerne.