Polen: Ruslands version af Anden Verdenskrig er en løgn

For polakkerne varede Anden Verdenskrig helt frem til 1989, hvor Lech Walesa op gennem 1980’erne stod i spidsen for oprøret mod kommunismen og Moskva. Polens statsminister Mateusz Morawiecki mener som mange andre polakker, at russerne lyver om de faktiske forhold, når de taler om Anden Verdenskrig. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

WARSZAWA: Polens statsminister Mateusz Morawiecki siger, at Ruslands fortælling om Anden Verdenskrig er en løgn, der har til formål at få gerningsmanden til at fremstå som et offer.


Polens statsminister Mateusz Morawiecki siger til det italienske dagblad La Stampa, at Ruslands fortolkning af Anden Verdenskrigs er baseret på en løgn, hvor gerningsmanden selv – Sovjetunionen – fremstilles som et offer for krigen.

– Polen vil ikke acceptere denne falske version af historien, siger statsministeren.

75 året for afslutningen af Anden Verdenskrig i Europa markeres flere steder i disse dage, og det er baggrunden for den polske regeringsleders udtalelse.

Sovjetunionen og Tyskland begyndte Anden Verdenskrig

Anden Verdenskrig blev indledt 1. september 1939, efter en aftale fra måneden før mellem Sovjetunionen og Tyskland, der blandt andet gik ud på, at de to lande skulle dele Polen. Tyskland skulle gå ind i Polen fra vest den 1. september, og 17. september gik Sovjetunionen ind fra øst. Formelt blev Anden Verdenskrig dog først indledt, da Frankrig og England nogle dage senere sendte en krigserklæring til Tyskland. Det var nødvendigt, da de to lande havde lovet at forsvare Polen i tilfælde af tysk aggression.

Sovjetunionen angribes

I 1941 løb Tyskland fra aftalen med Sovjetunionen, og tyske tropper gik til angreb på den Røde Hær og styrede direkte mod Moskva. Med altafgørende hjælp fra England og USA, fik Sovjetunionen vendt krigslykken, og gik nu til angreb på den tidligere alliancepartner Tyskland. Den 9. maj 1945 fik russerne indtaget Berlin, mens soldater fra blandt andet England, USA og Polen havde indtaget store dele af Vesteuropa.

Polens statsminister siger også i samtalen med det italienske dagblad, at det blev starten for den russiske besættelse af Polen og de baltiske lande.

– En ”slave-tilstand” der varede helt frem til 1989, hvor Polen endelig blev et frit land efter 50 års besættelse, siger Mateusz Morawiecki.

Fædrelandskrigen

I Rusland markerer man da heller ikke Anden Verdenskrigs afslutning (1939-1945), men alene Fædrelandskrigen (1941-1945) – altså fra det tidspunkt, hvor Sovjetunionen blev angrebet af Nazi-tyskland. Russernes rolle i perioden fra 1939-1941 omtales ikke meget i Rusland. I denne uge fjernede de russiske myndigheder et mindested i Tver, hvor mange af de polske ofre i den såkaldt Katyn-massakre, blev myrdet.

Fredag blev de polske soldaters indsats under Anden Verdenskrig hyldet af den amerikanske og britiske ambassadør i Warszawa.

I disse tider…
Denne nyhed er ikke omfattet af en betalingsmur. Det er et valg vi har truffet hos polennu.dk, fordi vi så gerne vil udbrede kendskabet til vores naboland Polen til så mange danskere som muligt, og give et retvisende billede af forholdene i landet dag for dag. Hvis du vil støtte os i det arbejde med et bidrag, f.eks. 100 kroner, så vil vi være dig meget taknemlige. Du kan gøre det ved at trykke her. På forhånd, tak.