Statsminister Ewa Kopacz har opbakning fra oppositionspartiet, til at nedlægge veto mod EU forslag om reduktioner af CO-2 udledningen på 40 procent inden 2030. Foto: Statsministeriet.
WARSZAWA: Polens største partier er bag statsminister Ewa Kopacz, der vil nedlægge veto mod EU-krav om 40 procent reduktion af CO-2 udledning.
Når den polske statsminister Ewa Kopacz torsdag skal til EU-topmøde i Bruxelles, er det med et solidt mandat med hjemmefra, når det gælder et forslag fra kommissionen om reduktion af CO-2 udledningerne på 40 procent i forhold til 1990-niveauet i 2030.
Økonomien kommer først
– Polens økonomi har første prioritet, siger talsmanden Adam Hofman for Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) til Polsk Radio.
Lov og Retfærdighedspartiet usædvanlige opbakning til regeringen kommer efter at Polens vicestatsminister og økonomiminister Janusz Piechocinski i sidste uge sagde, at hvis der ikke kommer nogle bevægelser i EU-forslaget, så har ”Polen ikke andet valg, end at nedlægge veto”.
Vanskelige forhandlinger
Statsminister Ewa Kopacz sagde på Asien-topmødet i Milano, at forhandlingerne med EU-partnerne er “vanskelig på grund af divergerende interesser”.
Kopacz har tidligere sagt, at hun vil blokere for ethvert skridt, der vil øge energiregningen for de polske forbrugere.
Erklæring fra seks lande
Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Polen, Bulgarien og Rumænien udtalte i en fælles erklæring, at “juridisk bindende mål om vedvarende energi og energieffektivitet på EU-niveau eller nationalt plan er ikke ønskeligt”.
Særlige problemer
De seks nationer, der er blandt de fattigste i Europa, er også blandt de lande der har de højeste CO2-udledninger. Polens økonomi er stærkt afhængig af kul som energikilde, og krisen med Rusland sætter energiforsyningen under yderligere pres. Polen har tidligere accepteret at tilslutte sig EU- klima og miljømålsætninger, hvis EU også indkøber energien fælles – og med en solidarisk garanti, som i tilfældet med NATO.
FN klima-møde i Paris
EU’ stats og regeringsledere skal torsdag og fredag finde fælles fodslaw forud for FN-klimakonferencen i Paris i 2015, hvor EU vil arbejde for en 40 procents CO-2 reduktion ved udgangen af 2030.