Polen sikret gas fra Rusland frem til 2022

  Udenrigsminister_for_Rusland_Sergey_Lavrov_og_Bronislaw_Komorowski

  Den russiske udenrigsminister, Sergey Lavrov, besøgte den polske præsident Bronislaw Komorowski i Præsidentpaladset fredag.


  WARSZAWA: Vicestatsminister og økonomiminister, Waldemar Pawlak og hans russiske kollega, Igor Sechin, underskrev i går en gasaftale, der sikrer Polen gas fra Rusland frem til 2022.


  Fredagen var hektisk på de bonede gulve i den polske hovedstad.

  Efter to års forhandlingerne, og politisk tovtrækkeri, har Polen og Rusland nu endelig underskrevet en aftale om gasleverancer fra Polen til Rusland frem til 2022.
  Den russiske minister Igor Sechin og hans polske kollega, vicestatsminister Waldemar Pawlak, underskrev aftalerne, mens den russiske udenrigsminister var på besøg i Præsidentpaladset hos Bronislaw Komorowski (billedet).

  Mere samarbejder

  Ved underskrivelsen af aftalen, sagde parterne, at den nye gasaftale skulle ses som et startskud på mere samarbejde mellem Rusland og Polen indenfor olieefterforskning og raffinering.

  Leveringssikkerhed til 2045

  Den nye gasaftale betyder, at Polen er sikret 10 milliarder kubikmeter gas årligt, og aftalen giver Rusland sikkerhed for transit af gas gennem til Polen til naboer mod vest i Europa frem til år 2045.

  Aftalen betyder handel med gas for 8,5 milliarder zloty.

  EU skal godkende aftalen, og har bedt om yderligere oplysninger, før der kan opnås en endelig godkendelse. Den polske statsminister Donald Tusk sagde på et møde i Bruxelles, at aften overholder alle EU’s regler og klausuler.