Polen skal betale erstatning til Smolensk-efterladte

kaczynski_kisten_smolensk

Ulykken i Smolensk i Rusland den 10. april 2010 kostede 96 højtstående polakker livet, deriblandt præsident Lech Kaczynski. Her ses kisten efter ankomsten til Warszawa. Arkivfoto.


WARSZAWA: Kaczynski-regimet overtrådte de europæiske menneskerettigheder, da de trods indsigelser fra efterladte, besluttede at genopgave de døde fra Smolensk-ulykken. Dommen er nu endelig.


I september faldt der dom ved Menneskerettighedsdomstolen over Polen, efter at den polske ledelse havde besluttede sig for at genopgrave de omkomne efter Smolensk ulykken i 2010. Det var en klar dom, der betød at de to enker efter afdøde Arkadiusz Rybicki og Leszek Solski, der anlagde sagen, fik medhold samt en kompensation på 16.000 euro.

Ingen ankesag

Domstolen kan ikke acceptere Polens argumenter for en ankesag, og derfor står afgørelsen fra september nu ved magt. I dommen hed det, at Polen har overtrådte artikel 8 i den europæiske menneskerettighedskonvention om respekt for privatlivets fred.
Sagen betyder, at det ventes at mange af de øvrige efterladte der var imod opgravninger, nu også har mulighed for kompensation.

Danske retsmedicinere

Opgravningerne begyndte i midten af november 2016. Lech og Maria Kaczyński blev først opgravet og obduceret af to danske retsmedicinere. Ved udgangen af december 2016 var 11 personer opgravet. Efter to måneders pause begyndte næste fase af opgravningen i marts 2017. Fra marts og til udgangen af juni blev yderligere 22 personer opgravet. Efter yderligere to måneders pause blev 24 kroppe opgravet i september, oktober, november og december sidste år.
Baggrunden for opgravningerne er, Kaczynski-regimets forsøg på at finde andre årsager til ulykken end de officielle, der entydigt peger på pilotfejl og dårligt vejr.

Mangler forklaring

Partiformanden Jaroslaw Kaczynski – hvis bror omkom i ulykken – mener at flyet styrtede i jorden efter sabotage og efter en aftale mellem den daværende polske statsminister Donald Tusk og hans daværende russiske kollega, Vladimir Putin. Polens tidligere præsident Lech Walesa, mener omvendt at det var Kaczynski selv der forårsagede ulykken, ved at kræve landing i dårligt vejr.