Polen skal forfølge sandheden om CIA fængslerne

  Kontroltårn_Szymany_Lufthavn_0

  Kontroltårnet i den lufthavn, hvor CIA fanger er fløjet til og tortureret i Polen. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens præsident siger, at landet må udlevere alle oplysninger om CIA-fængsler uanset hvor pinligt det kan være.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski siger, at uanset hvor pinligt det er for Polen, så må sandheden om de hemmelige CIA fængsler, frem i lyset.

  Spionchef anklages

  Præsidentens reaktion kommer oven på forlydender om, at den tidligere leder af Polens efterretningstjeneste, Zbigniew Siemiatkowski, vil blive stillet for retten for frihedsberøvelse og medvirken til tortur, ved at medvirke til driften af de hemmelige CIA-fængsler i Polen.

  – Og selv om sandheden kan være smertefuld, så må vi have alt frem i denne sag, siger den polske præsident til det polske nyhedsbureau PAP.

  Nye afsløringer

  Tidligere på ugen udeblev Polen fra en høring i Europa-Parlamentet. I september vil parlamentets udvalg for borgerrettigheder udgive en rapport om de ulovlige fængsler i.

  – Nye oplysninger, der er kommet frem i løbet af de sidste fem år, gør at medlemsstaterne må handle, siger Julia Hall, ekspert i terror og menneskerettigheder.

  Polen har huset fanger fra CIA, der skulle afhøres med tvivlsomme metoder.

  Polens daværende statsminister, Leszek Miller, har afvist at kende noget til sagen.