Polen skal vælge præsident men mangler kandidater

  Bronislaw Komorowski har udskrevet det kommende præsidentvalg til den 20. juni. Han er favorit til posten som Polens næste præsident. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Første runde af Polens præsidentvalg bliver den 20. juni, men der mangler kandidater. To er omkommet ved flystyrtet i Smolensk, og nu er endnu en kandidat ude af valgkampen.


  Den fungerende polske præsident, Bronislaw Komorowski, udskrev i går, som ventet, præsidentvalget til den 20. juni. Det er den sidste mulige dato for et valg i henhold til den polske forfatning, der siger at et valg skal afholdes senest 60 dage efter at det er udskrevet.

  Hvis der bliver brug for en anden valgrunde, vil den blive gennemført den 4. juli.

  ’Tredje tvilling’

  Ludwik Dorn, der var præsidentkandidat for Polska Plus partiet og tidligere medarbejder Lech og Jaroslaw Kaczynski har trukket sit kandidatur til præsidentvalget.

  Ludwik Dorn var en af Lech og Jaroslaw Kaczynskis nærmeste medarbejder, og er ofte benævnt som ’den tredje tvilling’. Han var en af hovedkræfterne bag Lov og Retfærdighedspartiets (PIS) opstart for ni år siden.

  Polska Plus

  I 2007 blev han valgt til Europa-Parlamentet, men blev smidt ud af PIS et år senere efter en konflikt med den tilbageværende tvilling Jaroslaw Kaczynski, der dengang var statsminister.

  Ludwik Dorn er en af grundlæggerne bag partiet Polska Plus, der startede tidligere i år.

  Fungerende favorit

  Foreløbig er den fungerende præsident, Bronislaw Komorowski, der stiller op for regeringspartiet Borgernes Platform (PO) også favorit til valget i juni. Han blev i marts udråbt som den mest troværdige politiker i Polen, foran regeringschef Donald Tusk.

  Uden kandidat

  Præsident Lech Kaczynski, der omkom i et flystyrt, blev nomineret til genopstilling på Lov og Retfærdighedspartiets kongres tidligere i år. Nu er partiet uden kandidat, men flere iagttagere mener, at hans tvillingebror Jaroslaw stiller op i stedet.

  Han har næppe mange chancer. I en meningsmåling foretaget fem dage efter flystyrtet, ville kun 4 procent af polakkerne stemmer på den tidligere regeringschef.

  Partiet holder opstillingsmøde søndag.

  Ansøgningsfrist 6. maj

  Såfremt man vil stille op som præsident i Polen, skal man samle 100.000 polske underskrifter og afleverer dem inden 6. maj.