Polen straffes for kontroversiel diplomatisk adfærd

  federica_mogherini

  EU’s chef for udenrigspolitik, italieneren Federica Mogherini har ikke nogle polakker med på sin liste over de 43 EU-ambassadør der skal repræsentere det europæiske fællesskab ude i verden. Arkivfoto.


  BRUXELLES: Der er ikke blevet plads til en eneste polak på listen over de 43 diplomater der skal udnævnes som EU ambassadører rundt om i verden.


  Der er ingen polakker nomineret til nogen af de 43 stillinger som EU ambassadører, der nu skal besættes. Det skriver Politico.

  Dermed viser EU ledelsen Polen at man ikke vil acceptere den polske regerings adfærd i EU. Polen er som et af EU’s store lande selvskreven til at have en ambassadør. Men sådan er det ikke efter flere sammenstød mellem EU og Polens nye regering.

  EU kritik

  Udelukkelsen af polske diplomater skal formentlig ses i lyset af Kaczynski-regeringens afvisning af Venedig-kommissionen, der er EU og Europas demokratiske vagthund, og efter at regeringen var ved at kortslutte EU-processerne i forsøget på at modarbejde Donald Tusk som EU præsident. Selv om Tusk er polak, vil den nuværende regering ikke støtte ham, som det eneste land blandt de 28 daværende medlemmer.

  Nye og gamle ansigter

  EU-chefen for udenrigspolitik, italieneren Federica Mogherini siger at listen er en blanding af nuværende EU-diplomater og nationale diplomater.

  Med på listen er Markus Ederer, der nu er statssekretær i det tyske udenrigsministerium. Han skal være EU ambassadør i Rusland, og diplomatiske kilder siger til Politico at Ederer har gode chancer for at gennemfører en forsoning mellem EU og Rusland.

  Polsk bekymring

  Beslutningen har formentlig vakt harme i den polske hovedstad. Dels at ingen polakker er med på listen som EU ambassadører, og dels den – fra et polsk synspunkt – meget kontroversielle udnævnelse af den russervenlige tyske ambassadør Ederer.

  Tysk-russisk forbindelse

  Chefredaktøren for Biznes Alert i Polen, Wojciech Jakobik, er bekymret for valget af Ederer, da han er tæt forbundet med den tidligere tyske udenrigsminister og nuværende præsident Frank-Walter Steinmeier.

  -Han er kendt for sine russervenlige holdninger, og jeg er bange for at han er blind overfor Ruslands kontroversielle handlinger, siger den polske chefredaktør.