Polen strammer abortlov under udgangsforbud

En af de mest populære polske skuespillere, Maja Ostaszewska (forrest th.) er igen gået aktivt ind i kampen, for at stoppe en ny abortlov, der er en af verdens allerskrappeste. Billedet er fra de sorte kvinders protester i oktober 2016. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens parlament kan onsdag vedtage den skrappe abortlov, som de ”sorte-kvinder” fik taget af bordet, efter massive protester i gaderne for to år siden.


I 2016 blev en meget kontroversiel og stram abortlov besluttet af det polske parlament. Men det tog kun en weekend, før et flertal i parlamentet droppede loven efter massive nationale protester. De polske kvinder gik i gaderne, og mange mænd fulgte trop. Forslaget, der var et borger-forslag, blev droppet igen. Medlemmerne af regeringspartiet skiftede mening.

Demokrati og udgangsforbud

Men nu har regeringspartiet fået modet tilbage, og vil forsøge at få den kontroversielle lov gennemført igen, da der er kommet et nyt borgerforslag om abort. Det sker efter planen onsdag i det polske parlament, Sejmen. Loven har udløst stor vrede i Polen, hvor regeringen nu beskyldes for at bruge corona-krisen til, at luske forslaget igennem. Tirsdagen igennem har mange polakker lavet protester med flag og højttalere.

En af frontkæmperne mod den nye abortlov tilbage fra 2016, den prisbelønnede og populære skuespiller Maja Ostaszewska, er igen gået i front. Hun var en af de såkaldte ”sorte kvinder” der havde iklædt sig sort beklædning og medbragt sort paraply under demonstrationer i 2016 og 2018. På de sociale medier skriver hun:

– Igen må vi kæmpe for vores helbred, liv, retten til selv at bestemme. Og så sker det på et tidspunkt, hvor vi ikke kan gå i gaderne, så længe lægerne kæmper mod en pandemi, og vi er bekymrede for vores kære, folk der kæmper for at overleve.

– Det er så ulækkert, skriver den populære skuespiller.

Sorte kvinder

Og der er også grund til at protestere, da abortloven formentlig vil blive en af verdens aller hårdeste. Loven vil kriminalisere kvinder der får en abort, også selv om kvinden er mindreårig, blevet voldtaget, udsat for incest eller anden åbenlys årsag der kan begrunde en abort. Straframmen for kvinder der bryder loven, er op til 5 års fængsel i det forslag, der skal behandles onsdag i det polske parlament.

Polen har i forvejen en af Europas skrappeste abortlovgivninger.

Alternativ protest mod et nyt borgerforslag om en skrappere abortlov.