Polen venter lavere vækst efter britisk nej

  kobberproduktion

  Polen kan se frem til en reduktion i vækstprognoserne for bruttonationalproduktet (BNP) med en halv til en hel procent, vurderer Polens vicestatsminister i kølvandet på det britiske nej.


  WARSZAWA: Briternes nej til EU får polakkerne til at vente lavere vækst, men regeringen har ingen planer om nedskæringer, siger Polens vicestatsminister.


  Storbritanniens nej til Europa vil ligge en dæmper på Polens vækst, men regeringen har ingen planer om nedskæringer, lover vicestatsminister Mateusz Morawiecki.

  – Brexit vil give lavere økonomisk vækst, siger Morawiecki, der også er udviklingsminister, skriver Polsk Radio.

  7,1 procent til briterne

  Vicestatsministeren vurderer at det britiske nej betyder en reduktion i væksten i Polen på mellem 0,5 og 1 procent. Financial Times skriver at Polens eksport til Storbritannien udgør på 7,1 procent af den samlede polske eksport.

  Troværdige prognoser, men

  Før det britiske nej, anså han prognoserne for væksten i Polen i 2017 og 2018 fra nationalbanken og Finansministeriet, som troværdige. Morawiecki mener at det største problem bliver et fald i handlen med briterne.

  Nye muligheder

  Den polske vicestatsminister øjner dog også positive effekter af det britiske nej. Det britiske nej kan betyde at arbejdere der er kommet til Storbritannien efter 2004 må rejse hjem, og det har Polen længe ønsket ville ske.

  Banker til Warszawa

  Men ministeren mener også, at de mange banker og andre finansieringsvirksomheder der bliver hjemløse i London efter det britiske nej på grund af den fremtidige manglende EU-regulering, kan lokkes til Warszawa.

  – Jeg ser gerne at Warszawa bliver et af de steder, siger vicestatsministeren. Ministeren oplyser, at han har møder med flere finansieringsvirksomheder fra London om at flytte til Warszawa.