Polen vil begrænse Ruslands vetoret i FN

Komorowski

Polens præsident Bronislaw Komorowski deltager i FN generalforsamlingen i New York. Arkivfoto.


WARSZAWA: Polens præsident er taget til FN generalforsamling med et ønske om at begrænse Ruslands vetoret i FN.


Polens præsident Bronislaw Komorowski rejste mandag til New York, for at deltage i den 69. generalforsamling i FN. Med i tasken har et forslag til alverdens stats- og regeringsledere, om at begrænse Ruslands mulighed for at nedlægge veto i FN’s sikkerhedsråd. Rusland er blandt de fem permanente medlemmer, der kan nedlægge veto mod beslutninger.

FN og reformer

– Mit vigtigste budskab er, at FN bør reformeres for at gøre institutionen i stand til at tage fat på de trusler, der eksisterer i dag, siger Bronislaw Komorowski til New York Times.

Komorowski sagde også, at FN opfattes som helt magtesløs, når det gælder løsninger der kan stoppe Ruslands aggressioner i det østlige Ukraine.

Svær proces

Ændring af regler for at begrænse Ruslands vetoret er næste umuligt. Det vil kræve en afstemning på generalforsamling med to tredjedeles flertal, samt tilslutning fra de fem faste medlemmer af Sikkerhedsråd, hvor Rusland er en af deltagerne.

Præsident reception

I USA skal Komorowski deltage i en reception, som den amerikanske præsident Barack Obama har inviteret til, ligesom han også skal tale på Columbia University i New York.

Præsidenten er tilbage i Polen på fredag.