Polen vil fjerne kritisk dommer fra EU-sag

  bialowieza_urskov_polen
  EU sender med flere år forsinkelse, Polen til EU-domstolen for de ulovlige fældninger af Bialowieza-urskoven i det nord-østlige Polen. Arkivfoto.

  Polens regering har tilladt at der gennemføres træfældning af Europas eneste urskov – Bialowieza skoven – selv om UNESCO, EU-domstolen og en lang række organisationer har protesteret. Nu vil Polen have fjernet en dommer i sagen der mener at Polen skal betale dagbøder. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polen arbejder for at fjerne en italiensk dommer fra sagen om den ulovlig skovfældning i den fredede Bialowieza urskov.


  EU-domstolen, UNESCO og en lang række miljø og naturorganisationer har bedt Polen om at stoppe fældningen af Europas eneste urskov – Bialowieza skoven i det nordøstlige Polen. Men det har ikke gjort indtryk på den polske ledelse.

  Biller og sikkerhed

  Polen mener, at træfældningen er lovlig, da den gennemføres af sikkerhedsmæssige grunde, og fordi en særlig art af biller er en trussel mod urskoven. Begge påstande afvises dog af nationale og internationale eksperter.

  Polske embedsmænd har sagt, at træer kun skæres ned i områder, hvor de udgør en trussel mod den offentlige sikkerhed, et træk tilladt i henhold til EU-lovgivningen.

  Vil fjerne dommer

  Ifølge flere polske medier – også de statskontrollerede – så arbejder Polen nu på at få fjernet den italienske dommer Antonio Tizzano i den verserende sag mellem EU-domstolen og Polen om den sjældne urskov.

  Baggrunden for det polske forsøg skulle ifølge iAR-nyhedsbureauet være, at dommeren har udtalt at Polen bør betale dagbøder for at trodse en midlertidig EU-dom om at stoppe fældningen af træerne i urskoven.

  Regionale dommere væk

  Det er ikke kun dommeren i EU den polske ledelse vil fjerne. En ny lov der er godkendt af præsidenten, giver nemlig den polske regering mulighed for at udskifte regionale og lokale dommere i Polen.

  EU-konflikter

  Det kan være svært for ikke-polakker at forstå, hvorfor den polske ledelse på alle områder er i konflikt med – eller søger konflikt med – landets traditionelle venner i EU.

  Fodbolddommer?

  En kommentator sagde til TV2 om forholdet mellem den polske regering og EU:

  – Den polske regering er som et fodboldhold i en international turnering. Hver gang en af spillerne kommer i nærheden af fodbolden, bliver den straks samlet op med hænderne. Når dommeren så kommer med et rødt kort og siger man ikke må tage den med hænderne, så udbryder den skyldige spiller bebrejdende, at dommeren jo slet ikke kender reglerne…..