Polen vil forbyde energidrikke til unge under 18 år

energidrikke
Energidrikke forbydes i Polen fra årsskiftet, siger den polske sportsminister. En ny lov skal forbyde unge under 18 år at købe energidrikke. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polen vil forbyde salg af energidrikke til unge under 18 år. Det er de sundhedsskadelige konsekvenser der er årsagen.


Polens sportsminister har fremlagt et lovforslag, der vil forbyde salg af energidrikke til under 18-årige. Forbuddet skal være gældende fra 2024. Forslaget får stor ros i lægelige kredse, hvor man længe har advaret mod de særlige energidrikke. Sammen med forbuddet, skal der iværksættes informationskampagner om skadevirkninger ved energidrikke.

Sportsministerens forslag bliver hilst velkommen hos lægerne. ​​Lederen af Warszawa college for familiepsykologi, Michal Sutkowski, kalder forbuddet et skridt i den rigtige retning.

Kampagne om energidrikke

– Det skal følges op af en god informationskampagne for at gøre forbrugerne opmærksomme på konsekvenserne ved at drikke energidrikke, siger han til wp.pl.

– Energidrikke indeholder stoffer, der virker euforiserende på kroppen og som påvirker centralnervesystemet og hele hjerte-kar-systemet. Misbrug af stofferne kan forårsage hjerteforstyrrelser, epileptiske anfald og det kan forårsage pludselig hjertestop, siger Sutkowski.

– En liter energidrik koster et par zloty i discountbutikker. Det giver lige så meget koffein som 6 til 8 kopper sort kaffe. Selvom vi ikke kan forestille os, at børn og unge drikker en liter kaffe i en pause, så får de samme mængde i energidrikke, der er som pakket ind i slik, siger sports- og turistminister Kamil Bortniczuk til det regeringskontrollerede nyhedsbureau PAP.

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder