Polen vil genforhandle aftale om gas fra Rusland

  gazprom_klager_polen_ukraine_polennu

  Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens nationale naturgasselskab PGNiG vil genforhandle gasaftale med russisk Gazprom.


  Store ændringer på det europæiske energimarked, er den begrundelse det polske naturgasselskab PGNiG bruger, for at genforhandle gasaftale med russiske Gazprom.

  Gazprom har meddelt, at selskabet er klar til at genforhandle aftalen, med udgangspunkt i den aktuelle markedssituation.

  Aftale i 1996

  PGNiG indgik aftalen med Gazprom i 1996, og den omfatter leverancer på op til 10,2 milliarder kubikmeter gas hvert år frem til 2022.

  Mulighed for genforhandling

  Polens tidligere økonomiminister Piotr Wozniak siger til Polsk Radio at kun “store ændringer på det europæiske marked” kan give mulighed for at genforhandle aftalen ifølge kontrakten.

  Han tror, at russerne vil trække genforhandlingerne i langdrag, da det ikke er Gazprom men myndighederne, der fastsætter priserne.

  Risiko for voldgift

  – Vi kender ikke den russiske holdning, men hvis forhandlingerne trækker ud, så er det sandsynligt, at sagen vil ende i en voldgift om cirka et år, siger Wozniak.

  Gode chancer

  Tidligere finansminister Mikolaj Budzanowski mener, at Polen har gode chancer for at få Gazprom til at sænke prisen.

  – Polen har gode argumenter til forhandlingerne. Vi har mulighed for at opnå en lavere gaspris, og for at få overprisen (jvf. Aktuelle markedspriser) de senere år tilbage. Og det er hundrede af millioner dollars, siger den tidligere finansminister.

  Stabile leverancer

  Tidligere på året, i forbindelse med Ukraine-krisen, modtog Polen langt mindre gas end aftalt. Men det forhold er bragt i orden, så Polen nu modtager den aftalte gasmængde, oplyser PGNiG.