Polen vil ikke acceptere ny afgørelse fra EU-domstolen

EU-domstolen og Polen
Polens justitsminister Zbigniew Ziobro vil ikke acceptere afgørelsen fra EU-domstolen. Nu er det op til Kaczynski og resten af regeringen, om de vil følge ministeren. Gør de det, kan det være vejen for Polen ud af EU. Justitsministeren er den polske del af den såkaldte MELD-sag om fusk med EU-millioner. Samme sag som danske Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti, også er impliceret i. Foto: TVN.

WARSZAWA: EU-domstolen afsagde tirsdag kendelse mod Polen. Men den polske regering vil ikke acceptere dommen, og det kan føre polakkerne ud af EU.


EU-domstolen har fastslået, at Kaczynski-regeringens særlige domstolsråds måde at udpege dommere på, kan være i strid med EU-lovgivningen. Domstolen beder Polen om at skrue tiden tilbage, og nulstille ændringerne. EU-domstolen understreger også, at de nationale love må vige til fordel for EU-lovgivningen.

Men den kendelse har vakt opstand i de polske regeringskredse.

Afgørelsen fra EU-domstolen er uacceptabel

– Afgørelsen fra EU-domstolen er uacceptabel for os, sagde justitsminister Zbigniew Ziobro på en pressekonference tirsdag. Han kan heller ikke acceptere begrundelsen, og han mener at den polske forfatning står over EU-lovgivningen.

– I lyset af den dom, der er afsagt i dag, skal det overvejes, om denne regel stadig skal være gældende. Gør vi det, er den polske forfatning ikke længere den polske grundlov, men en underordnet lovgivning, der bliver ophævet i det omfang det passer domstolen i Luxembourg, sagde Ziobro.

Skal følge dommen

Hvis Polen ikke efterlever afgørelsen fra EU-domstolen, kan det være vejen til et hurtigt Polexit. EU-medlemslandene er forpligtet til at følge EU-domstolens afgørelser, og oppositionen langer da også kraftigt ud efter regeringen. Lederen af Borgernes Platform (PO) Borys Budka skriver på Twitter:

– Polske domstole er forpligtet til ikke at anvende de nye regler, når de er i strid med EU-lovgivningen. Det er en vigtig regel, der også gælder for de ulovlige ændringer i højesteret og i forholdet til disciplinærsager mod dommere, skrev Budka.

Lederen af ​det polske bondeparti (​PSL) Władysław Kosiniak-Kamysz fulgte op med ordene:

– Et nyt nederlag for PiS (regeringspartiet, red.) for dommen fra EU-domstolen viser igen, at politikere skal holde sig så langt væk som muligt fra retsvæsenet. Vi er nødt til at få politik ud af retssalene igen.

– En gang for alle, skrev Kosiniak-Kamysz på Twitter.

Meddelelsen fra EU-domstolen

I en meddelelse fra EU-domstolen tirsdag om udpegning af dommere til det særlige domstolsråd, skriver domstolen:

De successive ændringer af den polske lov om det nationale domstolsråd kan udgøre en tilsidesættelse af EU-retten, idet de bevirker, at den effektive retslige kontrol af dette råds afgørelser om indstilling til republikkens præsident af kandidater til dommerembeder ved den øverste domstol ophæves Hvis det fastslås, at der foreligger en tilsidesættelse, forpligter princippet om EU-rettens forrang den nationale ret til at undlade at anvende de pågældende ændringer.

Eksternt link: Se hele EU-domstolens afgørelse her

I januar sidste år demonstrerede dommer fra det meste af Europa i Warszawa, i protest over den polske regerings nye lov om domstolene, og kontrol over dommerstanden. Nu indleder EU-kommissionen sag mod Polen over den nye lov. Her ses den danske dommerformand til demonstration i Polen. Arkivfoto.

Flere nyheder fra Polen? Vi har ingen vaccinationer mod fordomme, men kendskab og viden er efter vores opfattelse, den bedste vaccine mod fordomme. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem efter nye EU- regler, kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID. Vi beklager.