Polen vil ikke hjemkalde diplomat

  aarets_konsul_2016

  Konsul Slawomir Kowalski blev i 2016 hædret som bedste konsul, men Norge vil have ham ud af landet. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Den udviste polske diplomat forbliver i Norge indtil hans kontrakt udløber, oplyser Polens ambassade i Oslo tirsdag.


  Polen vil ikke acceptere Norges udvisning af diplomaten, og kalder kritikken af ham for grundløs.

  – Udenrigsminister Jacek Czaputowicz har besluttet at konsul Slawomir Kowalski forbliver i sin nuværende stilling indtil hans kontrakt udløber ved udgangen af juni. Konsul Kowalski er leder af konsulatafdelingen i Polens ambassade Norge. Han har haft posten siden 2013.

  – Udenrigsministeriet er af den opfattelse, at de norske indvendinger mod Kowalski’s arbejde er uberettiget. Udenrigsministeriet vurderer at han gør arbejdet som konsul i Norge ganske godt, ikke mindst når det gælder hans kamp for at forsvare de polske familiers interesser.

  Voldelig adfærd

  Norge beskyldes for at køre situationen op, men fra det norske udenrigsministerium holder man fast.
  Konsulen har udvist aggressiv og voldelig adfærd mod embedsmænd og forstyrret deres arbejde og han har skabt problemer i forhold til offentlige institutioner, hedder officielt fra Norge. En talsmand for udenrigsministeriet i Norge oplyser desuden, at konsulen ikke har overholdt de anbefalinger han har fået af norsk politi.

  Bedst i 2016

  Konsulen, som blev hyldet som årets bedste i 2016, har skaffet familier i Norge asyl i Polen, og har lagt sig imellem når det norske børneværn har villet fjerne børn fra polske familier i Norge.