Polen vil ikke modtage corona-hjælp fra Tyskland

Polens præsident Andrzej Duda har forholdt sig passivt til et tilbud fra den tyske præsident Steinmeier om tysk støtte til bekæmpelse af covid-19 i Polen. Situationen i Polen er ude af kontrol, men det får ikke den patriotiske Kaczynski-ledelse til at takke ja, til at lade tyskerne hjælpe. Foto: Jakub Szymczuk.

WARSZAWA: Siden midten af oktober har Tyskland tilbudt Polen corona-hjælp. Selv om polakkerne nu er blandt verdens hårdest ramte lande, så vil præsidenten ikke tage imod den tyske hjælp.


Man kan nemt få den tanke, at det næppe var polakkernes helbred den polske ledelse tænkte mest på, da Tysklands præsident Frank-Walter Steinmeier i midten af oktober tilbød sin polske kollega Andrzej Duda hjælp til kampen mod corona. Situation i Polen er nu så voldsom, at landet hører til blandt verdens hårdest ramte corona-lande. Men trods dette forblev tilbuddet ubesvaret længe, og Polens ledelse har fortsat ikke sagt ja tak til hjælpen.

Polen vil gerne hjælpe Tyskland

Først en uge efter, at det polske nyhedsmedie onet.pl spurgte til sagen i præsidentpaladset, kom der et svar til Steinmeier fra Andrzej Duda. Han undskyldte sin sene besvarelse, med henvisning til at han er covid-19 syg. Duda har dog hele tiden været symptomfri. I brevet svarede den polske præsident ikke pænt ja, tak til tilbuddet, men erklærede at Polen var klar til at samarbejde, og klar til at hjælpe Tyskland, hvis de har brug for hjælp.

Kaczynski hader tyskerne

I Polen har afvisningen fremkaldt stor harme. Den polske ledelse, som vedholdende kræver krigsskadeserstatning fra Tyskland, og som massivt hetzer tyskerne, vil ikke tage imod hjælp fra det store naboland. Det er til trods for at tilstandene i Polen har udviklet sig kaotisk.

– Hellere dø med stolthed og med det polske flag i hånden, end at tage imod livsvigtig hjælp fra Tyskland, sagde en journalist til polennu.dk i en kommentar til sagen med henvisning til den patriotiske tænkning i Kaczynski ledelsen.

Tysk hjælp til Tjekkiet

Tyskland, der har styr på corona-situationen og som har et stort beredskab, har tilbudt lignende assistance til andre partnere i EU, da anden bølge brød ud. Tjekkiet, der også blev hårdt ramt af covid-19, har nydt godt af den tyske støtte. Tjekkiske patienter bliver behandlet på hospitaler i Bayern, og Tjekkiet har blandt andet fået 100 respiratorer af tyskerne.

Ingen reaktion fra regeringen

Trods den kaotiske corona-situation i Polen, vil ingen i regeringen sige ja tak til støtten, netop fordi den kommer fra Tyskland, siger flere anonyme kilder i den polske regering til onet.pl. Journalister herfra fra bedt om at få oplysningerne bekræftet, men det polske udenrigsministerium svarer ikke på henvendelserne fra mediets journalister.

Byer og regioner, ja tak

I modsætning til Kaczynski-styret, så har flere byer og regioner i det vestlige Polen nu kontaktet tyskerne, for at sige ja tak til støtten.

Imens forsøger den polske regering at fortælle befolkningen, at der er styr på corona-situationen. Virkeligheden ser dog noget anderledes ud, hvis man spørger læger, sygeplejerske, ambulancefolk og corona-eksperter om situationen. Fredag satte Polen ny dagsrekord i antallet af covid-19 dødsfald, og mere end 30 procent af de test der bliver gennemført, er positive.

Kaczynski-ledelsen holder fortsat fast i afvisningen fra Tyskland.

COVID-19 situation i Polen

LÆS OGSÅ: CORONA I POLEN – DAG FOR DAG

PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.