Polen vil tillade mere overvågning og aflytning

  Der er udsigt til, at det polske politi fremover får flere beføjelser til at overvåge og aflytte borgeres telefoner, hvis de er under mistanke for noget ulovligt. Arkivfoto.


  WARSZAWA: Polens indenrigsministerium arbejder på et nyt forslag, der vil øge politiets muligheder for overvågning af e-mails og aflytning af telefoner.


  Det polske indenrigsministerium arbejder på et nyt forslag der administrativt skal give det polske politi lov til at aflytte mistænkte i alle slags lovovertrædelser, også af mindre karakter.

  Vidtgående beføjelser

  Ifølge avisen Metro vil forslaget give politiet lov til at aflytte telefoner, søge i personlige computere, læse personlige breve, e-mails og SMS beskeder.

  Ikke nyt

  Beføjelserne er ikke nye for det polske politi, men hidtil har den slags metoder kun været tilladt i forbindelse med meget alvorlige forbrydelser som mord, terrorisme, korruption og narkotikahandel. Og vel at mærke kun hvis der var meget belastende beviser mod en mistænkt.

  Nye grupper

  De nye grupper af kriminelle, som efter forslaget fremover skal efterforskes med mere overvågning og aflytning er: voldtægtsforbrydere, alfonser, pædofile, miljø syndere, børssvindlere, hooligans og folk der afslører statshemmeligheder.

  Det anslås, at der hvert år bliver foretaget 20.000 aflytninger i Polen, men disse tal kan naturligvis ikke bekræftes.

  Hurtig ikrafttræden

  Hvis hele den polske regering bakker op om ministeriets forslag, ventes det at træde i kraft i løbet af få måneder.