Polens ambassadør på svær mission i Danmark

  henryka_billund_poznan_jens_moerch_ambassadoer_polen

  Polens ambassadør i Danmark Henryka Moscicka-Dendys har de seneste to år rejst landet tyndt, for at fortæller at det går fremad i Polen, og at polakker helst skal rejse hjem igen. I går skrev Jyllands-Posten om det, og i dag er sagen det helt store samtaleemne. Foto: Lukasz Wozny, polennu.dk.


  KØBENHAVN: Polens ambassadør Henryka Moscicka-Dendys rejser Danmark rundt for at fortælle polakker at de skal rejse hjem – der er brug for dem. Men det virker på forhånd som noget af en svær opgave.


  Polens ambassadør i Danmark Henryka Moscicka-Dendys står til stor ros på regeringsgangene i Warszawa. Det er nemlig lykkedes hende, at få budskabet om at polakker skal rejse hjem til Polen i de danske medier. Jyllands-Posten har slået historien op som en nyhed på forsiden, og den er nu at finde i de førende danske dagblade og tv-stationer. Og det passer den national konservative regering rigtig godt.

  LÆS OGSÅ
  dr.dk: Polen kalder arbejdskraft i Danmark hjem igen

  Reformer

  Ønsket om at få polakker i udlandet til at rejse hjem, var nemlig en af Lov og Retfærdigheds regeringens store prioriteter da den kom til magten for to år siden. Den europæiske vækst har givet Polen vind i sejlene, og manglen på arbejdskraft er stigende i Polen – ikke mindst efter et nyt børnepenge program er indført og efter at regeringen har gennemført en kraftig reduktion af pensionsalderen, på trods af advarsler fra økonomer.

  Svær opgave

  Til TV2 News siger Henryka Moscicka-Dendys, at hun godt er klar over at det er en svær opgave, men ambassadøren vil alligevel fortsætte med at sprede budskabet i de polske samfund i Danmark. Ambassadøren ved godt, at forholdene stadig taler til fordel for det danske arbejdsmarked.
  Polen har i mange år nydt godt af arbejdskraft fra Kina, Ukraine og andre af de tidligere lande under Sovjetunionen.

  Polsk selvmål

  Udover den nedsatte pensionsalder har regeringen indført et børnehjælpe program, der giver polske forældre 500 zloty om måneden pr. barn fra barn nummer to. De mest fattige får dog også for barn nummer 1. Ordningen har betydet, at mange i de fattigste egne af Polen har droppet arbejdsmarkedet til fordel for at kunne passe børnene hjemme, mens mere velhavende familier bruger pengene til mere forbrug, og dermed øger de også behovet for arbejdskraft.

  Hjem til jul

  På Facebook grupper med polakker i Danmark, bliver den polske ambassadørs udmelding taget med en god portion humor. Mange lover at de nok skal rejse hjem – til jul – men intet tyder på, at ambassadørens opfordring bliver fulgt blandt polakkerne i Danmark. I grupperne gøres der grin med den polske ambassadørens opfordring. Selv om Polen har været plaget af udvandringer de seneste år, skal det nævnes, at netto indvandringen sidste år for første gang nogensinde var større end udvandringen fra Polen. Ikke mindst på grund af det britiske brud med EU.

  Stadig store forskelle

  Selv om leveomkostningerne i Polen er væsentligt lavere end i Danmark, så er mindstelønnen i Polen kun på 2.000 zloty, mens gennemsnitslønnen er på under 5.000 zloty pr. måned. Polakker der bor i andre EU-lande end Polen får i gennemsnit tre gange så mange børn som i Polen, men det kan det nye børnepenge program 500 + være med til at rette op på. Den polske sundhedssektor er i krise, og kun de som selv betaler for læge og sundhedspleje kan forvente at få den optimale hjælp.

  Imens fortsætter ambassadøren flittigt og ihærdigt med den opgave som hun har fået fra regeringen i Warszawa.