Polens bedste film har lands-premiere i dag

  Lukasz_Palkowski_Gdynia_film_festival_polen_polennu

  Den polske mester-instruktør Lukasz Palkowski med den Gyldne Løve – hovedpræmien ved Gdynia Filmfestival – for sin film Gods.Foto: Jakub Wozniak, polennu.dk.


  GDYNIA: Vinderen af hovedprisen på årets Gdynia Filmfestival – filmen Gods – får premiere over hele Polen i dag.


  Vinderen af hovedpræmien ved dette års Gdynia Filmfestival, filmen Gods, har premiere i Polen i dag. Filmen blev første gang vist på Gdynia Filmfestival i september, og tirsdag var der smug-premiere i Warszawa. I dag kan interesserede over hele Polen se filmen, om en af landets markante personligheder.

  Kendt polsk kirurg

  Filmen handler om den polske kirurg Zbigniew Religa, der var den første til at gennemføre en hjertetransplantation i Polen. Filmen foregår i 1980’erne, men instruktøren Lukasz Palkowski har spækket filmen med humor, selv om den udspiller sig under de trange vilkår under kommunismen i Polen.

  Ikke trist film

  – Polske film er altid meget triste, og det kan folk ikke lide, sagde Palkowski på pressemøde i Gdynia under festivalen.

  – Så jeg lavede en film, der er lidt mindre alvorlig, sagde instruktøren.

  Succes for skuespiller

  Skuespilleren Tomasz Kot har hovedrollen som kirurgen Zbigniew Religa i den prisbelønnede film. Men også skuespilleren fik en særlig hæder for sin rolle i filmen, da han fik prisen for bedste skuespiller i Gods.

  Religa, der udover at være kirurg også var præsidentkandidat efter kommunismens fald, var elsket af mange polakker.

  En stor mand

  – Religas bedrift i 1985, efter flere års kamp, var en stor triumf imod alle odds. Dette skete i en meget svær tid for Polen. Det var umuligt for alle mulige, undtagen for denne ene mand, sagde skuespiller Tomasz Kot i Gdynia.

  – Han var en stor personlighed for alle polakker, fordi han gjorde så mange gode ting, og mange folk lever i dag kun takket være ham, sagde Kot under Gdynia Filmfestival.

  Kirurgen Zbigniew Religa døde i 2008.

  Polske lommetyve

  Mesterinstruktøren Lukasz Palkowski siger, at hans næste projekt blive en ny utraditionel tilgang til Polens fortid. Palkowski vil lave en film om polske lommetyve i Warszawa under Anden Verdenskrig.

  – Der bliver ingen helte, sagde Palkowski i Gdynia.