Polens ekspert: Præsidenten har strøet om sig med penge

svend_gottschalk_rasmussen_polennu
Polens ekspert cand. mag og lektor emeritus Svend Gottschalk Rasmussen, Syddansk Universitet forudser mere ballade mellem EU og Polen efter søndagens præsidentvalg. Arkivfoto.

KØBENHAVN: En snæver valgsejr til Andrzej Duda efterlader Polen med en splittet befolkning og med et endnu mere anstrengt forhold til EU end før.


Polen ekspert cand. mag og lektor emeritus Svend Gottschalk Rasmussen, Syddansk Universitet, siger i en kommentar til Ritzau om valgresultat efter søndagens præsidentvalg:

– Det er et meget delt Polen, der står tilbage. – Det er den fattige og lavere uddannet del af befolkningen, der har magten, og man vil ikke have eliten til at reagere.

– Præsidenten og regeringspartiet har strøet om sig med penge for at vinde valget, siger Svend Gottschalk Rasmussen.

Han tvivler på, at det vil lykkes præsidenten at samle befolkningen efter valgsejren.

– Når man ser på den kampagne, han har ført, hvor han sværtede folk til og talte dårligt om seksuelle minoriteter, er det svært at tro på en reel vilje til forsoning, siger Gottschalk Rasmussen til Ritzau.

Polen og EU

– Jeg tror, at forholdet mellem EU og Polen vil blive endnu værre, og at Polen vil blive endnu mere isoleret, hvis den nuværende kurs forudsætter.

– Det kan ende med, at EU lukker for pengestrømmen til Polen, hvis landet fortsat bryder med elementære retsprincipper og ikke beskytter mindretal, forudser Svend Gottschalk Rasmussen.

LÆS FLERE UDTALELSER HER

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.