Polens første vodka-museum står færdigt om tre år

Vodka er et af Polens mest kendte produkter, men først nu får den sit eget museum. Arkivfoto.


WARSZAWA: Vodka er blevet fremstillet i Polen gennem 600 år. Nu skal den traditionelle drik have sit eget museum.


Museet for polsk vodka kommer til at ligge i bydelen Praga på Wislas østlige bred. Museet får lokaler i Warszawas gamle vodka-destillations-fabrik, der bliver en del af den kommende bydel Centrum Praski Koneser. Det skriver dagbladet Gazeta Wyborcza.

Skal vise historien

– Det er på høje tid, at polsk vodka, og herunder kendte mærker som Wyborowa og Luksusowa, får et værdigt sted at fremvise deres rige og over 600 år lange historie og de traditionelle fremstillings-metoder, sagde Guillaume Girard-Reydet, der er formand for Wyborowa SA/Pernod Ricard Polska.

Vigtig eksportvare

Selvom polske forbrugere de seneste år er begyndt at skifte vodka-forbruget ud med øl og vin, er vodka stadig en af Polens vigtige eksport-varer.

I 2013 eksporterede Polen vodka for 632 millioner zloty eller mere end 1,1 milliarder danske kroner.

Arkitekt-konkurrence

Lejekontrakten på lokalerne i Warszawas gamle vodka-destillations-fabrik blev underskrevet i sidste uge, og der udskrives nu en arkitekt-konkurrence over udstillingen, der skal være interaktiv, nytænkende og engagere de besøgende.

Juryen består af arkitekter, repræsentanter for Pernod Ricard Polska og Foreningen for Polsk Vodka samt repræsentanter fra kulturlivet.

Åbner i 2017

Museet åbner tidligst i 2017, når bydelen Centrum Praski Koneser forventes at stå færdig. Den ny bydel skal ud over museet indeholde beboelseslejligheder, erhvervslokaler og et indkøbscenter med butikker og restauranter.