Polens militær tager Westerplatte fra bystyret i Gdansk

Det første skud der blev udløst under Anden Verdenskrig, var mod fæstningen Westerplatte ved Gdansk den 1. september 1939. Gdansk by har sendt invitationer ud til markeringen i år, men Polens forsvarsminister har meddelt at forsvaret overtager arrangementet. Billedet er fra markeringen i 2019. Arkivfoto.

GDYNIA: Polens forsvarsminister har meddelt, at den polske hær overtager markeringen af udbruddet for Anden Verdenskrig fra bystyret i Gdansk.


Det er en kendt sag, at centralregeringen i Warszawa ikke bryder sig om den politiske ledelse i de store byer, ikke mindst den i Gdansk. Når markeringen af 81-års dagen udbruddet af Anden Verdenskrig den 1. september 1939 finder sted på halvøen Westerplatte i Gdansk – så er det Polens forsvar der har kommandoen.

Det har den polske forsvarsminister Mariusz Błaszczak meddelte i dag under et flådebesøg i Gdynia.

– Polske soldater garanterer for, at fejringen på Westerplatte bliver værdig, sagde Błaszczak.

Indbydelserne er sendt ud

Handlingen er en direkte provokation mod bystyret i Gdansk, der allerede har sendt invitationer ud til arrangement, som de nu alligevel ikke får lov at arrangere. For en uge siden modtog forsvarsministeren en personlig invitation fra Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz. Det har altid været det lokale bystyre, der har arrangeret dagen for starten på Anden Verdenskrig.

4_jun_aleksandra_dulkiewicz_borgmester_gdansk
Gdansk borgmester Aleksandra Dulkiewicz blev borgmester, efter at hendes forgænger Pawel Adamowicz blev myrdet i 2019. Arkivfoto.

Udnyttes politisk

Forsvarsministeren anklager Aleksandra Dulkiewicz for at have udnyttet 1. september ceremonien sidste år politisk, blandt andet ved i sin tale at appellere til et samlet Polen, europæiske værdier – ligesom hun fremhævede Lech Walesa og Gdansk for aftalerne i august 1980.

Forsvarsministeren har sagt til tv-stationen TVP, at han vil invitere det lokale bystyre med til 1. september markeringen.

Støt et frit og uafhængigt medie! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.