Polens næste økonomi-minister er udpeget

  Janusz_Piechocinski_ny_minister_i_Polen

  Janusz Piechocinski ny økonomi og vicestatsminister. Foto: Piechocinski.


  WARSZAWA: Polen får ny økonomiminister og vicestatsminister efter den tidligere Waldemar Pawlak, der blev væltet som partiformand.


  På et møde tirsdag mellem statsminister Donald Tusk og den nyvalgte formand for det Polske Bondeparti (PSL) Janusz Piechocinski, blev de enige om, at den nye partileder overtager sin forgænger, Waldemar Pawlaks ministeropgaver.

  Væltet for to uger siden

  Pawlak blev overraskende væltet på det Polske Bondepartis kongres for to uger siden, og trådte omgående tilbage som minister.

  Anmodning til præsidenten

  – Hr. Piechocinski bliver ny økonomi- og vicestats-minister, og vi sender anmodning til præsidenten i dag, sagde Donald Tusk tirsdag i Warszawa.

  Accept i bagland

  – Efter lang tids diskussion (i PSL’s partiledelse, red.) har vi accepteret denne løsning, som også fra starten blev vurderet som det mest naturlige, sagde Janusz Piechocinski efter samtalerne med Donald Tusk. De to partiledere for regeringspartierne havde tre timers samtaler mandag aften, og en halv time tirsdag inden pressemødet.

  Ansvar for ingenting

  Ifølge flere kilder, kæmpede den nye partiformand og minister for at han alene skulle være vicestatsminister, så en anden fra PSL kunne være økonomiminister, men det vil Tusk ikke acceptere. På pressemødet sagde han:

  – En minister kan ikke være i en regering og have ansvaret for ingenting, sagde Donald Tusk på pressemødet.

  Fastholder regeringsgrundlag

  Den polske statsminister sagde også, at den nye partileder ikke har udtrykt ønske om ændringer i regeringsgrundlaget.