Polens nationalbank bekræfter økonomisk afmatning

  Polens_nationalbankdirektør_Marek_Belka_i_København_foto_Bjarne_Jensen,_polennu

  Formanden for den polske nationalbank (NBP) Marek Belka er tidligere minister i Polen, og venter en lavere vækst i år end den polske regering har indregnet i den nyligt vedtagne finanslov. Foto: Bjarne Jensen, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens nationalbank bekræfter nu den økonomisk afmatning, og at væksten i Polen bliver lavere i år end ventet.


  Den polske nationalbank (NBP) bekræfter nu afmatning i den økonomiske vækst i Polen, og har udsendt nye prognoser.

  Ifølge bankens vurderinger fra en lang række polske eksperter, vil BNP-væksten i år ikke blive højere end 3,1 procent, selv om banken tidligere har spået en vækst på 3,6 procent.

  3,3 procent i 2015

  BNP-væksten i 2015 ventes ifølge den polske nationalbank, at blive på 3,3 procent, lidt lavere end den vurdering som indgår i Polens finanslov.

  Russisk forbud

  Bag det nedjusterede skøn ligger, at det russiske importforbud af mange polske landbrugsprodukter giver mindre eksport til Rusland, som er største aftager af polske fødevare. Også et lavere salg til Tyskland, som er en af Polens vigtigste samhandelspartnere, er også årsagen til den nedjusterede polske vækst.

  Svag optimisme

  – Prognoserne for BNP-væksten viser en afdæmpet forbedring i den økonomiske situation i de kommende år, siger Marek Belka, tidligere minister og formanden for den polske nationalbank NBP.

  Lav inflation

  NBP skønner, at inflationen i år kun bliver på 0,2 procent, men den ventes at stige til 1,2 procent i 2015.

  Flere rentenedsættelser

  Polen nedsatte renten i sidste uge med 0,5 procent, og den polske nationalbank udelukker ikke, at der kan komme flere rentenedsættelser i nærmeste fremtid.