Polens parlament afviser stramning af abortlov

Polakkerne_vælger_klassiske_polske_navn_til_deres_børn_Polen_polennu
Der bliver født historisk få børn i Polen. Det ambitiøse børnepenge program 500 plus, som regeringen indførte i 2016 og forbedrede i 2019, har ikke givet det ønskede resultat. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Et flertal i det polske parlament vil ikke stramme den polske abortlovgivning yderligere. Foto: Iben Molgaard Madsen.


WARSZAWA: Et lovforslag om at stramme den polske abort-lovgivningen er stemt ned af parlamentet


Fredag stemte det polske parlament Sejmen om et lovforslag, der var stillet efter indsamling af underskrifter fra 400.000 polske borgere, om at stramme landets abort-lovgivning.

I Polen kan underskrifter fra borgere tvinge parlamentet til at behandle et lovforslag. Forslaget blev forkastet med 233 stemmer mod 182.

Regeringen splittet

Polens største regeringsparti Borgernes Platform (PO) stemte for at forkaste lovforslaget, mens det mindre regeringsparti – det polske Bondeparti (PSL) stemte imod en forkastelse. Begge partier havde dog medlemmer, der stemte imod partilinjen.

PiS for stramning

Polens største oppositionsparti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), der fører over regeringspartiet i meningsmålingerne, stemte imod en forkastelse af lovforslaget. Forslaget om at stramme abortloven blev dog forkastet med støtte SLD og Palikot-bevægelsen.

Abort loven allerede stram

Polen har i dag en af Europas strammeste lovgivninger om abort. Det er tilladt at få abort i tilfælde, hvor morens liv eller helbred er i fare, efter en voldtægt eller hvis barnet har fået konstateret en livstruende sygdom.

Det var det sidste tilfælde, som skulle afskaffes ifølge lovforslaget.