Polens parlament bør løse demokratisk krise

  formand_for_europa_raadet_thorbjoern_jagland_besoeger_parlamentet_i_polen

  Formand for Europa-rådet Thorbjørn Jagland (tv) mødtes mandag med formanden for Polens parlament Marek Kuchcinski (th). Foto: Sejm.


  WARSZAWA: Formand for Europa-rådet Thorbjørn Jagland opfordrer under et besøg i Polen til, at Polens parlament løser den demokratiske krise i landet.


  Formand for Europa-rådet Thorbjørn Jagland rejste mandag til Polen på et to dages besøg. Jagland skal tale med repræsentanter for Polens parlament og regering, efter at Europa-rådets Venedig-kommissionen før påske kom med en officiel vurdering af, at demokratiet i Polen er truet.

  Bekymret over situationen i Polen

  – Vi ser med bekymring på situationen i Polen, når det gælder retsstaten, principperne om magtens tredeling og de enkelte statsinstitutioners evne til at fungere autonomt, sagde Thorbjørn Jagland på et pressemøde mandag.

  Parlamentet skal finde løsning

  – Den bedste vej er selvfølgelig en parlamentarisk løsning, og det vil være et godt grundlag for at skabe en konstruktiv løsning, sagde Jagland, der opfordrede Polens parlament til at finde et kompromis baseret på Venedig-kommissionens anbefalinger.

  Partiledere holdt møde

  Partilederne for de polske partier i parlamentet mødtes torsdag i sidste uge, men der var efter mødet forskellige vurderinger af udsigterne til at finde en fælles løsning på konflikten.

  Leder for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) Jaroslaw Kaczynski sagde efterfølgende, at mødet havde været begyndelsen på en politisk dialog, og at det var foregået i en atmosfære af samtale og ikke krig.

  Partileder for Moderne Polen Ryszard Petru sagde, at han øjnede et lys for enden af tunnellen, mens leder af det tidligere regeringsparti Borgernes Platform (PO) Grzegorz Schetyna sagde, at alle deltagere havde holdt fast i deres holdning, og at man ikke var kommet tættere på en løsning af konflikten.

  Ny lov på vej

  Leder for regeringspartiet Jaroslaw Kaczynski lovede efter mødet torsdag, at parlamentet i nærmeste fremtid vil begynde at arbejde på en ny lov om Højesteret, der skal afløse den lov fra december, som Polens Højesteret og Venedig-kommissionen har vurderet overtræder Polens Grundlov.