Polens præsident fastholder konfliktkurs overfor EU

  fin_jyrki_katainen

  Den tidligere finske statsminister Jyrki Katainen, der i dag er EU-kommissær, spurgte en mundlam polsk præsident om han har en løsning på konflikten mellem EU og Polen. Katainen fortalte Andrzej Duda, at det er medlemslandene Polen er i konflikt med – ikke EU-kommissionen. Foto: EU.


  DAVOS: Europa-Kommissionen misinformerer om retsstaten i Polen, mener præsident Andrzej Duda, der blev sendt på glat is af tidligere finsk statsminister.


  Polens præsident Andrzej Duda havde tilsyneladende glemt at han ikke talte på den statsejede polske TVP-kanal, da han holdt pressemøde i Davos i forbindelse med World Economic Forum i Schweiz. I Davos kunne han ikke blot tale uden modspil.

  Præsident afviser

  Den tidligere finske statsminister Jyrki Katainen og nuværende EU-kommissær, bragte den polske præsident på glat is. Det var Dudas omtale af Polens konflikt med EU, der udløste episoden.

  Andrzej Duda afviste alle EU-anklagerne mod Polen, selv om Bruxelles har brugt en historisk paragraf – den såkaldte artikel 7 – mod Polen.

  Duda sagde, at det kun er Europa-Kommissionen og den polske opposition der er skyld i problemerne.

  – Europa-Kommissionen udfører bestilt arbejde og er uoplyst, og oppositionen spreder falske nyheder fordi de ikke kan komme sig over tabet ved valget i 2015, sagde præsidenten i Davos.

  Det kom tydeligvis bag på den polske præsident, at Finlands tidligere statsminister Jyrki Katainen tog ordet.
  Han sagde blandt andet, at der var noget Polens præsident havde misforstået.

  Korrigeret for åbent tæppe

  – Polen er ikke i konflikt med Europa-Kommissionen. Polen er i konflikt med EU-medlemsstaterne. Det handler heller ikke om hvem der har skylden, men om hvordan vi løser problemet, sagde Jyrki Katainen der i dag er EU-kommissær.

  – Vi er dybt bekymrede – sammen med langt de fleste medlemslande – om udviklingen af retsstatsprincippet i Polen. Hvordan vil Polens præsident løse problemet? – spurgte den tidligere finske statsminister.

  Mundlam præsident

  Den overraskede præsident blev tydeligvis forlegen, og det eneste Andrzej Duda kunne præstere som modsvar var:

  – Jeg er ikke enig. Svaret blev gentaget flere gange uden uddybning.

  I forvejen var den polske delegation under pres ved Davos topmødet, da en forsideartikel i Wall Street Journal beskrev hvordan Polen vil fjerne Lech Walesa fra historiebøgerne, og om den kritisable udvikling af demokratiet i landet.

  LÆS OGSÅ
  polennu.dk: Polen var under stort pres ved internationalt topmøde

  På vej mod Polexit

  Polens ledelse fortsætter – trods en mindre charmeoffensiv fra den ny udpegede polske regering – sin konfliktkurs overfor EU. Polens stærke mand Jaroslaw Kaczynski – drømmer om en ny Central og Østeuropæisk nation – med Polen som den drivende kraft.