Polens præsident håber på EU-aftale med Ukraine

  Komorowski_i_Ukraine


  KRAKOW: Polens præsident Bronislaw Komorowski og Ukraines Viktor Janukovitj mødtes forud for næste måneds topmøde i Vilnius.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski og Ukraines præsident Viktor Janukovitj mødtes i Krakow.

  De to præsidenter diskuterede blandt andet udsigterne for det kommende topmøde i Vilnius, hvor der er mulighed for, at Ukraine kan underskrive en associeringsaftale med EU.

  Håber på aftale

  – Vi arbejder hårdt og med god udsigt til succes for det kommende topmøde, sagde Komorowski på pressemødet efter sit møde med Ukraines præsident.

  – Forholdet mellem Polen og Ukraine, og Ukraines bevægelse hen imod et stærkere samarbejde med EU har strategisk betydning for Polen, sagde Komorowski.

  Polen vigtig

  Ukraines præsident Janukovitj tilføjede, at den polske præsidents rolle er ekstremt vigtig for at bringe Ukraine tætte på EU.

  Timosjenko ikke nævnt

  Ukraines tidligere premierminister Julia Timosjenko blev ikke nævnt på pressemødet. Hun afsoner i dag en syv års fængselsdom i Ukraine for magtmisbrug, men EU anser dommen for at være politisk og kræver sagen afklaret, før Ukraine kan underskrive en aftale med EU.

  Selvom Komorowski ikke nævnte Timosjenko direkte på pressemødet, talte han om nødvendigheden af at overkomme de sidste forhindringer, før en aftale kan underskrives.

  Møde for præsidenter

  De to præsidenter mødtes på kongeslottet i Krakow på et møde for de præsidenter i EU-landene, der ikke er regeringsoverhoveder. I mødet deltog også præsidenterne fra Tyskland, Finland, Letland, Portugal, Italien, Bulgarien og Estland.

  Ukraine i fokus

  Præsidenterne diskuterede blandt andet det kommende topmøde i Vilnius i november med EU’s østlige partnerskabs-lande. Den mulige associeringsaftale med Ukraine var gjort til særligt fokus på mødet.