Polens præsident kalder aflytningssag en trussel mod den polske stat

  Polens_præsident_siger_at_staten_er_truet_af_aflytnings_sag_2

  Præsident Komorowski holdt mandag pressemøde om den aflytningssag, der har fyldt polske medier den seneste uge. Foto: Lukasz Kaminski, Polens præsidentpalads.


  WARSZAWA: Polens præsident afviser at kunne fyre regeringen og opfordrer til at stabilisere den polske stat efter aflytnings-skandale.


  – Vi ved endnu ikke nok om, hvem der står bag og har videregivet de ulovlige optagelser af vigtige funktionærer i den polske stat. Vi kan kun gætte på deres dårlige intentioner og formål. Men i dag kan vi se, at de har resulteret i en virkelig trussel om at destabilisere den polske stat.

  Det sagde Polens præsident Bronislaw Komorowski på et pressemøde mandag.

  Værste skandale i regeringens historie

  Præsidenten udtalte sig om den aflytnings-sag, der den seneste uge har rystet polsk politik og er den værste skandale i Tusk-regeringens levetid.

  Det polske ugeblad Wprost har siden sidste weekend offentliggjort en række lydoptagelser af private samtaler mellem polske top-politikere, der har vakt skandale gennem deres indhold.

  Lørdag blev en optagelse med Polens udenrigsminister offentliggjort, der kaldte Polens alliance med USA for værdiløs.

  Vil arbejde for stabilisering

  – Mine beføjelser og mit ansvarsområde defineres klart af den polske grundlov, sagde Komorowski på pressemødet.

  – Af grundlovens bogstav og ånd fremgår det, at præsidenten særligt i krisesituationer bør virke som en stabiliserende kraft, sagde Komorowski.

  Han afviste samtidig, at præsidenten kan lave ændringer i regeringen, hvis ikke parlamentet sætter en proces i gang, og afviste dermed flere opfordringer fra polske oppositionspolitikere til at fyre ministre eller hele regeringen.

  Forhold til USA uændret

  – Når det gælder den officielle linje fra den polske stat i forhold til USA, så er intet ændret, sagde Præsident Komorowski til spørgsmålet om udtalelserne fra Polens udenrigsminister om, at Polens alliance med USA er værdiløs.

  Forholder sig til lovlighed

  Komorowski sagde, at han er dybt berørt over de udtalelser, der er kommet frem, men at han prøver at forholde sig til lovligheden af dem og ikke af deres æstetik eller overtrædelser af god opdragelse.

  Sagerne skal opklares

  Både Polens præsident Komorowski, statsminister Donald Tusk og udenrigsminister Radoslaw Sikorski fordømte mandag aflytningerne som skadelige for den polske stat og sagde, at det vigtigste skridt nu er at få opklaret, hvem der står bag dem og med hvilket formål.

  Tjenere kan stå bag

  Den polske interne sikkerhedstjeneste ABW er i gang med efterforskningen, men har endnu ikke udtalt sig officielt om sagen.

  Ifølge det polske dagblad Gazeta Wyborcza arbejdes der dog med en teori om, at tre tjenere står bag aflytningerne i de tre restauranters VIP rum og har tjent penge ved at sælge optagelserne til erhvervsfolk.