Polens præsident mødt af demonstranter i USA

trump_duda
Den polske ledelse – herunder præsident Andrzej Duda – har et godt forhold til præsident Donald Trump. I dag sendte den polske præsident en hilsen til den nyvalgte Joe Bidden. Arkivfoto.

Polens præsident Andrzej Duda og hans amerikanske kollega Donald Trump underskriver hensigtserklæring om samarbejde indenfor blandt andet energi og sikkerhed, ligesom aftalen indeholder målsætningen om at arbejde for det nye europæiske samarbejde: De Tre Have, som er opfundet i 2015 af partiformand Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet, der har regeringsmagten. PR-foto.


WASHIGTHON: Polens præsident mødte tirsdag sin amerikanske kollega Donald Trump. Men mødet gik ikke helt som den polske ledelse havde håbet.


Polens præsident Andrzej Duda har længe ønsket at besøge Donald Trump i Det Hvide Hus, og de forgæves forsøg har været mange. Den polske præsident har nemlig været lagt på is, efter konflikten mellem Polen og jødiske kredse i USA og Israel om fængselsstraffe for at bruge ordet: Polske dødslejre.

Den strid er nu begravet, efter at polakkerne under pres opgav lovforslaget. Og tirsdag kunne en storsmilende polsk præsident endelig mødes med sin amerikanske kollega.

På et fælles pressemøde takkede Donald Trump sin polske kollega for forhandlingerne med den polske delegation, og han betegnede Andrzej Duda som sin ven.

Øgede forsvarsudgifter

– Jeg er taknemmelig for, at Polen planlægger at øge forsvarsudgifterne yderligere. Vi er glade for, at Polen er førende når det gælder forsvarsudgifter, jeg vil også takke polakkerne for deres bidrag til missionen i Afghanistan og kampen mod ISIS, sagde den amerikanske præsident.

Men ud over de pæne ord og en venlig fælleserklæring om øget samhandel og samarbejde indenfor sikkerhed, energi og miljø, fik den polske præsident ikke noget konkret med hjem fra mødet.

US base i Polen

Duda havde håbet på at få Trumps opbakning til en amerikansk militære base i Polen. Allerede i maj kunne det uafhængige polske medie onet.pl berette, at den polske regering havde tilbud USA at betale 2 milliarder dollars hvis amerikanerne vil lave en US-base i Polen, i lighed med dem som USA har i Tyskland. I forbindelse med mødet, blev oplysningerne fra onet.pl for første gang bekræftet officielt – nemlig fra USA.

Fort Trump

Selv om Andrzej Duda pressede på for en US-base, og selv om han endog lovede at kalde den for Fort Trump, så strakte den amerikanske præsident sig ikke længere end til at sige, at han vil “overveje” det. En oprettelse af en USA base i Polen, vil blive anset som en provokation i Moskva – og i NATO-kredse.

Alternativet til EU

Andrzej Duda fik også mulighed for at gentage visionen om det nye europæiske samarbejde – De Tre Have – som er et nyt samarbejde som partiformand Jaroslaw Kaczynski har fundet på i 2015. Partiformanden har tidligere udtrykt, at han ser det som et godt alternativ til EU – og ideen om at svække EU tages der godt imod i Det Hvide Hus.

Navnet – De Tre Have – henviser til Østersøen, Adriaterhavet og Sortehavet. Samarbejdet omfatter 12 lande: Østrig, Bulgarien, Tjekkiet, Kroatien, Estland, Ungarn, Letland, Litauen, Polen, Rumænien, Slovakiet og Slovenien. Ifølge en meddelelse onsdag fra Udenrigsministeriet i Polen, så har de to præsidenter på deres to-mands-møde, besluttet at opprioritere samarbejde mellem de 12 lande og USA.

EU og Polen

Konflikten mellem EU og Polen var uden tvivl også på dagsorden i Det Hvide Hus. Ikke mindst spørgsmålet om forfatningen og højesteret. Inden besøget udtrykte USA sin holdning til spørgsmålet på denne måde:

– USA har gentagne gange understreget, at et stærkt og sundt demokrati i Polen er en vigtig bestanddel af de polsk-amerikanske forbindelser. Med hensyn til retslige reformer står USA bag principperne om magtens deling og uafhængige domstole. Den amerikanske ledelse bemærker også, at EU har brugt sit skrappeste våben (artikel 7, red.) og kreditvurderingsbureauet Moody’s, betegner Polen som præget af “politisk uforudsiglighed”.

Den polske delegation med Andrzej Duda blev da også mødt af demonstranter med skilte og tilråb om forfatningen, og med henvisning til de stærkt kritisable demokratiske forhold i Polen.

Stadig visum for polakker

Et af de helt store ønske fra polske side, nemlig ønsket om at polakker skal kunne rejse visumfrit til USA, lykkedes heller ikke. Trods tidligere løfter fra Trump, måtte den polske præsident også på dette punkt vende tomhændet tilbage til Warszawa.