Polens præsident takker Ukraine for løsladelser

  Lutsenko_med_sin_familie

  En af de oppositionsledere blev benådet i søndags med præsidentens dekret, som tilgav seks fanger, blandt dem tidligere indenrigsminister Jurij Lutsenko og miljøminister Georgij Filiptjuk.


  WARSZAWA: Polens præsident Bronislaw Komorowski roser Ukraines præsident for at løslade seks fængslede oppositions-politikere.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski kalder benådningen af seks ukrainske oppositions-politikere, som et vigtigt skridt for at genoprette Ukraines image. Den polske præsident roste sin ukrainske kollega Viktor Janukovitj i telefonen, og mener at løsladelser er et vigtigt signal i forhold til den strandede associerings aftale mellem Ukraine og EU.

  Det næste topmøde mellem EU og Ukraine bliver i november i Vilnius, hvor Polen håber at kunne bane vejen for en aftale mellem EU og Ukraine.

  Præsidenter på stribe

  Den samme mening har den tidligere polske præsident Aleksander Kwasniewski, der har været mægler mellem EU og Ukraine i sagen om den fængslede tidligere premierminister Julija Timosjenko. Han siger at, løsladelsen af den tidligere indenrigsminister Lutsenko ses som et tegn på, at Ukraine vægter samarbejdet med EU meget højt.

  Tak fra EU

  Europarlamentets formand Marint Schulz takkede de to eks-præsidenter, Alexander Kwasniewski og Pat Coxfor, for deres arbejde med at få den tidligere indenrigsminister Jurij Lutsenko, løsladt.

  Håber på benådning af Timosjenko

  Europæiske politikere og medlemmer af Europarlamentet, har gentagne gange krævet benådning og frigivelse af Lutsenko og Timosjenko.

  Generalsekretæren for Europarådet, Torben Jagland, skriver i en meddelelse, at frigivelsen af Lutsenko er i tråd med vurderingerne fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Generalsekretær udtrykte også håb om, at Ukraine vil følge afgørelsen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i sagen mod den tidligere premierminister Julija Timosjenko, som er under behandling.

  Lutsenkos fængsling

  Jurij Lutsenko, der netop er løsladt, er leder af oppositionens parti ”Narodna samooborona”. Han fik en straf på fire års fængsel for misbruge statens penge. Efter 832 dage i fængsel blev Jurij Lutsenko løsladt fra Menska straffekoloni №91 i Tjernihivskyj regionen, hvor han har været det sidste halve år.

  Lutsenko vil støtte Timosjenko

  Jurij Lutsenko sagde, at han vil mødes med den tidligere premierminister Julija Timosjenko, der sidder i fængsel i Kharkiv. Oppositionen vil fortsat støtte Timosjenko, med Lutsenko siger samtidig, at han ikke har ambitioner om at stille op til Ukraines præsidentvalg i 2015. Men han vil støtte oppositionens kandidat.