Polens præsident taler til FN generalforsamling

duda_world_trade_center_un_new_york_2015_Andrzej_Hrechorowicz_KPRP

Polens nyindsatte præsident, Andrzej Duda, besøgte i weekenden Ground Zero, hvor World Trade Center styrtede sammen den 11. september 2001. Foto: Andrzej Hrechorowicz, KPRP.


NEW YORK: Polens præsident Andrzej Duda er på sit første officielle besøg i USA, og skal tale ved FN-generalforsamlingen.


Den polske præsident Andrzej Duda er kommet til New York på sit første officielle besøg i USA. Straks efter ankomsten besøgte præsidenten Ground Zero, på det sted hvor World Trade Center styrtede sammen den 11. september 2001.

9/11 visit

Søndag besøgte Duda polakker i Greenpoint distriktet i New York, hvor det næste største samfund af polakker i USA er til huse, kun overgået af polakkerne i Chicago. I Greenpoint deltog han i en gudstjeneste, og mødte repræsentanter for de polsk-amerikanske organisationer.

Femte taler

Mandag skal præsident Duda tale til FN generalforsamlingen som den femte taler efter generalsekretær Ban Ki-Moon, formanden Morgens Lykketoft, Brasiliens præsident Dilma Rousseffs og den amerikanske præsident Barack Obama.

Knas i Polen

Talen ventes med spænding, da der i øjeblikket ikke er overensstemmelse i den polske udenrigspolitik mellem regeringen og præsidenten. Præsident Duda har seneste kritiseret den polske regerings aftale om flygtninge med EU i skarpe vendinger. Et emne, der får stor vægt på denne uges FN-generalforsamling.

Kold luft

Duda blev indsat som præsident den 6. august, og har endnu ikke haft møde med den polske regering. Præsidenten forventer formentligt at hans parti, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) kan danne regering efter valget den 25. oktober. Partiet har ikke flertal i målingerne, men står til at blive valgets store sejrherre.