Polens præsident understreger NATOs traditionelle rolle

  Polens_præsident_Komorowski_om_Natos_fremtid

  Bronislaw Komorowskis første rejse som præsident gik blandt andet til NATO hovedkvarteret i Bruxelles, hvor generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tog imod. Foto: NATO


  WARSZAWA: Et bedre forhold mellem NATO og Rusland må ikke gå ud over de østeuropæiske landes sikkerhed, fastslår den polske præsident Bronislaw Komorowski forud for NATOs topmøde.


  NATOs nye militære koncept står øverst på dagsordenen, når statslederne fra de 28 NATO lande i dag, fredag, samles til topmøde i Lissabon.

  Polen vil være et af de lande, der vil arbejde for, at NATOs traditionelle rolle bliver en væsentlig del af det nye koncept.

  Det fastslår Polens præsident, Bronislaw Komorowski, i et helsides indlæg i avisen Gazeta Wyborcza.

  Musketer-ed er vigtig for Polen

  Det er i Polens interesse at værne om garantierne, som fremgår af NATO traktatens artikel 5, den såkaldte “musketer-ed”.

  Her slår NATO landene fast, at et angreb på et land, betragtes som et angreb på alle lande.

  Bronislaw Komorowski fremhæver, at den garanti er særlig vigtig for lande, der som Polen, udgør NATOs ydergrænse, mens lande længere mod vest måske lægger mindre vægt på den.

  Forholdet til Rusland

  NATO har på det seneste arbejdet på at knytte tættere bånd til Polens store nabo mod øst, Rusland.

  Bronislaw Komorowski hilser udviklingen af “konstruktive relationer” velkommen, men fastslår, at ønsket om et bedre forhold til Rusland ikke må påvirke solidariteten inden for alliancen.

  Tætte bånd til USA

  Uanset medlemskabet af NATO vil Polen opretholde sine særlige, tætte forbindelser til USA, som Polen anser som sin vigtigste allierede, skriver præsidenten.